От х:

Днес в x:

Д-р Христова: В АГО-Харманли не могат да направят дори едно секцио

Всяко АГ отделение, в което се раждат по-малко от 600 бебета годишно ще бъде закрито, ако бъде приет проектът за национална здравна карта. Евентуалната промяна ще засегне отделенията в Димитровград, Харманли и Свиленград. Потърсихме за коментар началника на АГ-отделението в Хасково д-р Стефка Христова.

Стефка Христова, началник на АГО -Хасково

Интервю на Христина Котларска

- Д-р Христова, подкрепяте ли идеята да бъдат закрити АГ отделенията, в които се раждат по-малко от 600 бебета годишно? Управителят на МБАЛ- Харманли д-р Динчо Генев я определи като " поредната недомислица".

- Не смятам, че е поредната недомислица. Смятам, че съществуването на четири болници с АГ отделения на по-малко от 200 км. е голямо разточителство и разкош и го няма никъде по света. Уедряването и струпването на апаратура на едно място е практика и дава големи предимства. Медицинската апаратура е много скъпа. Не можем да искаме в един периметър от 180 км да се предоставя скъпа апаратура.

- Но такава апаратура няма.

- Такава апаратура няма, но ако искаме да развиваме медицината, трябва да имаме. Ако тези малки АГ отделения бъдат закрити, ще има повече средства за големите центрове. Освен това районните болници нямат необходимия квалифициран персонал.

- Как работят тогава, когато нямат квалифициран персонал?

- В по-малките болници не може да се прави голям обем от операции. При трудно раждане те изпращат родилката в Хасково, както и когато се роди недоносено бебе.

Практика стана, особено на харманлийската болница, това го казвам с чиста съвест- петък, събота, неделя - започват едно раждане и казват, че ако се наложи операция, те не могат да оперират и изпращат родилката в Хасково.

В Харманли не могат едно секцио да направят. Изпращат ги при нас. Казват: "Нямаме анестезиолог, оставаме само с по един лекар". Нямат асистент, нямат кадри. Това може да го потвърди всеки. Нямат кръвна банка.

По-рядко изпращат родилки от Димитровград при нас. Може би ги насочват към Стара Загора. От 33 години работя в АГО- Хасково - никога не сме имали близки отношения с димитровградската болница, не е по наша вина. Има много димитровградчанки, които раждат и се оперират при нас, но не ги изпращат колегите оттам, те идват сами.

В Димитровград нямат микропедиатрично отделение, нямат микропедиатри. Според акушеро-гивекологичният стандарт, АГ болниците, независимо дали са държавни, частни или общински, ако нямат микропедиатър, не да могат да сключат договор със Здравната каса. Не отговарят на изискванията. Как касата ще сключи договор с тези районни болници, това не би трябвало да се случи, ако се спазват законите в България.

- Ще спечелят ли хората от това уедряване?

- Ще спечелят, защото ще имат по-квалифицирано обслужване и по-прецизна диагностика. Това не означава закриване на лекарски места. Не са нужни само акушеро-гинеколози. Трябват кардиолози, невролози, прецизна образна диагностика и т.н.

Колегите няма да останат без работа, ще бъдат пренасочени към другите центрове.

- Казвате, че не е проблем родилките да пътуват по-дълги разстояния, за да раждат в Хасково, стига спешната помощ да е на ниво. Смятате ли, че тя е на ниво?

- Има какво да се желае, както във всяко друго направление. Тежките случаи така или иначе идват при нас. Какъв е проблемът да бъдат транпортирани и нормалните родилки? Щом лекарите и спешната помощ в Харманли и Свиленград поемат риска да транспортират тежките случаи.

- Има ли капацитет АГ-отделението в Хасково да поеме родилките от цялата област?

- Разбира се. Когато е построена сградата през 1975 година, ражданията са били 2 900 на година. Отделението разполага със 168 леглата, сега са 57. Ние не сме унищожили базата, помещенията си стоят.

- Смятате ли, че АГ отделението в Хасково е конкурентноспособно?

- Смятам, че е.

- На каква база?

- На база работата, която се извършва в отделението. Това могат да го потвърдят нашите консултанти и методични ръководители.

- Защо тогава голяма част от родилките в Хасково предпочитат Пловдив?

- Защото битовите условия в нашето отделение са лоши.

- Смятате, че единствената причина да раждат в Пловдив са лошите битови условия. А специалистите ви са на нивото на пловдивските акушер-гинеколози.

- Разбира се. Спокойно мога да кажа, че в частната клиника "Селена" работят специализанти и млади лекари. Едва преди няколко месеца там отиде един много квалифициран лекар.

- Говори се, че в тукашното АГО раждат предимно ромки и жени от селата.

- Не е вярно. На всички колеги доктори дъщерите раждат при нас. Ние не правим разлика между ромка и българка.

- Твърди се също, че във вашето отделение докторите не обръщат внимание на родилките, ако не са си платили?

- Когато се каже за едно куче, че е бясно, то е бясно. Но това не е вярно. При нас от четири години няма смъртен случай.

- От каква апаратура се нуждае спешно вашето отделение?

- От съвременен ехограф. Имаме два, но единият е морално остарял. Срам ме е да кажа, че имаме такъв ехограф.

Нужен ни е лапароскоп.

Ще има средства, ако се съберат парите от неосигурените пациенти. Има начин. Когато един ром си купи кола, как държавата му взима данъка? А не може да му вземе здравната осигуровка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ro
    roditel
    0 0
    22:18, 7 фев 2018
    350 лева, а доктор Христова?
Последни новини