От х:

Днес в x:

Четирима мароканци и трима палестинци спипани да минават тайно границата

Част от задържаните. Снимка: МВР

Четирима мароканци и трима палестинци са били спипани от гранични полицаи при опит да преминат тайно границата край Свиленград, съобщават от МВР.

Те са били засечени с термовизионна система. Мароканците са арестувани малко след полунощ. Те показали паспорти с входни турски печати от летище „Ататюрк“ на 4 октомври. Обяснили, че пътували с автобус до Одрин, а след това пеша пробвали да пробият границата с България. Признали, че крайната им цел била Холандия.

Няколко часа преди това гранични полицаи от ГПУ-Елхово също с термовизионна камера засекли трима в района на тополовградското село Присадец. След проведени оперативно-издирвателни действия са задържани трима мъже без документи за самоличност. Те заявили, че са палестинци и признали, че са преминали нелегално от Палестина в Турция и до границата на България с помощта на водач – турски гражданин.
Освен от Мароко и Палестина, най-често задържаните нелегални емигранти на българо-турската граница са от Ирак, Иран, Судан, Турция и Алжир, уточняват от МВР. Те правят опит да се  възползват от процедурата за предоставяне на бежански статут в България. Впоследствие търсят различни възможности за придвижване от България към страните от Западна Европа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини