От х:

Днес в x:

Европа ни захапа заради строежи в защитените местности. Преглед на националния печат

"Дневник":

Брюксел атакува строежи в Иракли, Странджа и Пирин

След десетките протести на природозащитници срещу незаконните строежи на Иракли, в Странджа и Пирин в последните години Европейската комисия се намеси в четвъртък с предупреждение, че на анархията най-после трябва да се сложи край.

Брюскел откри четири нови наказателни процедури срещу България и настоя строителството в три обекта да се замрази и незабавно да бъдат изготвени оценки за нанесените върху природата щети.

Три от тях са за неспазване на природозащитното законодателство в зоната от "Натура 2000" Иракли-Емине, в Национален парк "Пирин" и в Странджа, а четвъртата - за несъответствия на българското законодателство за "Натура" с европейското.

Афера

"Труд":

Черничкия оплел 30 магистрати

Огромен скандал тресе Висшия съдебен съвет от вчера, след като прокуратурата откри имената на 30 магистрати в мобилния телефон на Красьо Черничкия - Красимир Георгиев. Това е станало при обиск в дома на "кадровика" на съдебната власт.

Трима членове на ВСС с различна интензивност са разговаряли с Черничкия - Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов, обяви главният прокурор Борис Велчев. Петима от новоизбраните шефове са имали контакти с Красьо, научи "Труд".

"Дневник":

Членове на ВСС контактували с търговец на постове

Трима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) са замесени в корупционен скандал, установи разследване, огласено от главния прокурор Борис Велчев. Стойко Стоев (предложен за член на ВСС от НДСВ), Иван Димов (предложен от ДПС) и Пламен Стоилов (избран от следователите) са засечени да контактуват с т.нар. "Красьо от Плевен, черничък с ланци", за когото през юни беше изнесена информация, че е предлагал на магистрати да ги уреди за шефове в системата срещу 200 хил. евро.

"По случая още тече разследване, но това са верни рeзултати и съветът не може повече да стои в неведение", заяви Велчев. "В телефона на Красьо, който беше иззет, бяха намерени номерата на 30 действащи магистрати, с които е контактувал. Бройката им може и да нарасне, тъй като още не са проверени всички, но засега не мога да съобщя имена", каза Велчев. Той обясни, че 15 души от общувалите с Красьо са били кандидати за шефове на съдилища и прокуратури, но малко от тях са били назначени на ръководен пост.

Разследването е установило, че някои от магистратите са имали лични срещи с Красьо "на маса", други са говорили с него по телефона.

Темида

"Стандарт":

15 г. затвор за насилие над деца

Държавата ще удари жестоко всяко насилие над деца. Това стана ясно по време на националната дискусия "Милост за децата", организирана от вестник "Стандарт". От 5 до 15 години затвор вече ще отнасят организаторите на трафик на малчугани. Същата санкция чака сексуалните насилници и авторите на детско порно. Това предвиждат новите промени в Наказателния кодекс, огласени от правосъдния зам.-министър Даниела Машева по време на дискусията. В момента санкциите за тези престъпления са до 6 години лишаване от свобода. Увеличението им е в съответствие с европейското законодателство, подчерта Машева. Тя посочи също, че ще бъде забранено затворът да се заменя с административно наказание - глоба или пробация.

Отнемане на лиценза на магазин, който продава алкохол и цигари на непълнолетни, поискаха участниците в дискусията.

За пожара във влака София-Кардам

"24 часа":

Във влака факла необучени за пожар

Не е правен инструктаж срещу пожари на бригадата, преди да поеме в София смяната във влака, който изгоря и погуби 9 души до Червен бряг.

Теоретичното обучение по защита от огън се провеждало веднъж на 3 месеца, но практически занятия нямало никога, разказа пред съда в Плевен вчера вторият кондуктор на композицията Малинка Георгиева. Преди дежурство всеки от екипажа бил длъжен да мине през лекар, но го преглеждали само ако има оплаквания. Служителите представяли бележка, че не са пили алкохол, но никой не ги тествал.

На свобода

"Стандарт":

Освободената Спаска: България ми даваше сила

"Подкрепата от България ми даваше сила", сподели с вълнение за "Стандарт" освободената вчера от затвора в Македония българска гражданка Спаска Митрова минути след като се прибра вкъщи при майка си Сузана Митрова в град Гевгелия.

"Надявам се още утре сутринта да мога да замина за България, но още не съм съвсем сигурна", каза Спаска. "Днес сутринта ми казаха само, че ще бъда освободена, нищо друго". В затвора се държаха добре с мен, разказа Спаска. След освобождаването й вчера рано сутринта Спаска отиде първо в посолството ни в Скопие. И.д. посланик в Македония Ангел Ангелов съобщи, че има разговори с адвокати.

Предлагат военното НДК на ЕК

"Труд":

И Евросъюзът не иска военното ни НДК

"Предложихме нашето военно НДК на Европейската комисия, която търси сграда в София, но тяхното становище е, че не става ", съобщи пред "Труд" зам. военният министър о.р. ген. Аню Ангелов. Според него една от стратегиите на МО е да продава излишните имоти, за да подпомогне бюджета си. "Трудно се намират кандидати, вероятно заради високите цени, на които ни задължава да продаваме Законът за държавната собсвеност. Те се формират на база данъчна оценка на имота плюс 40% завишение", обясни зам.-министърът.

Военното НДК сега има акт 10 и данъчна оценка за около 70 млн. лв. Когато му дадат акт 16, цената щяла да скочи с около 20 млн. лв. "При първия вариант трябва да го обявим на търг за близо 100 млн. лв.", допълни генералът.

Криминално

"Стандарт":

Наш режисьор убит от сина си в САЩ

Режисьорът на Бригита Чолакова бе убит от собствения си син в Сан Диего. Александър Шивачев е умъртвен с гири от 24-годишния Никола, гръмна местната преса. Трагедията се случва на 6 октомври - в деня, когато почина и журналистката. Според полицаите младежът дори изглеждал горд от извършеното. Никола е в ареста и отрича за престъплението.

"Ужасна новина. Преди няколко дни Сашо Шивачев е бил убит зверски с гири от собствения си син. Режисьорът е работил с Бригита Чолакова. Той загива на 6 октомври - датата, на която почина самата Бригита. Царство им небесно!", пишеше във фейсбука на Йорданка Христова.

В един от коментарите бе прикачена публикация на английски език от онлайн изданието "10 news.com". В нея са описани подробности със следното заглавие: "Съсед: Синът, който уби баща си у дома, изглеждаше горд".

"24-годишен мъж беше арестуван рано в сряда, малко след като брутално бе пребил до смърт баща си с бухалка в дома на семейството в Юнивърси сити. Малко след 1,30 през нощта полицаите са били извикани в апартамент на втория етаж в блок 9100", съобщава Дино Делимитрос, полицейският началник от Сан Диего. Свидетел разказва пред онлайн изданието, че той е позвънил на телефон 911, след като е чул жена да крещи за помощ в комплекса. И че преди да дойде полицията, е говорил със сина на жертвата, който изглеждал "горд".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини