От х:

Днес в x:

Въвеждат целодневно обучение в училищата

Още от следващата учебна година първокласниците ще влизат в класните стаи, за да учат буквите и цифрите по цял ден, а не както досега само една смяна, съобщи министърът на образованието Йорданка Фандъкова.
Целодневното обучение първо ще се изпробва при най-малките, а след това и при по-големите ученици от началния курс, обмислят от министерството на образованието, предаде Ekip news. Това стана ясно на конференция за средното образование, организирана от КНСБ и от СБУ.

На всеки четири години ще се осъвременяват учебниците и учебните програми, каза още просветният министър. Целта е часовете с упражнения да станат много повече, а преподаването на дълги и сложни уроци да се намали значително. Фандъкова даде пример часовете по български език и литература, където ще се променят програми, понеже учебното съдържание е доста претоварено. Най-много ще се опростят учебниците по литература, добави тя.

Актуализацията на учебните програми ще започне от тази година от гимназиалния етап, защото там са най-старите учебни програми, а през последните години бяха променяни програмите от първи до осми клас, посочи министърът. Трябва да се работи по промяната в програмите по всички учебни предмети, за да може да се състави общата картина на учебното съдържание, каза Фандъкова, предаде БТА.

Актуализираните учебни програми ще бъдат тестване, за да се оцени тяхната ефективност. Това ще се осъществява два пъти в годината със съответните групи за проверка в училищата, същото се предвижда и за тестовете за изпитите след седми клас. Тези апробации ще бъдат сред групи от ученици.

В отговор на въпрос дали трябва да има отпадане на автори от съдържанието по български език и литература, министър Фандъкова каза, че не бива дискусията да се насочва в тази посока - кои автори да отпаднат. Най-напред трябва да се заложат целите, като освен знанията, са важни и практическите умения - учениците да могат да говорят и пишат правилно. Всичко това се получава с упражнения и активни интерактивни форми, посочи тя.
По думите й експертите ще преценят до каква степен кой автор трябва да бъде засегнат, но е безспорно, че българските класици трябва да имат водещо място в учебната програма. По думите на Фандъкова до две години трябва да има яснота по актуализацията на учебните програми за гимназиалния етап.

Според просветния министър проблем с недостиг на учители вече няма. Напротив - заради кризата много педагози са освобождавани от други професии и сега отново се връщат в класните стаи. В София има училища, в които за едно учителско място се явяваха между 60 и 80 кандидати, посочи Фандъкова

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини