От х:

Днес в x:

Бойко ще реже чиновническите заплати. Преглед на националния печат

24 часа"

Малки им били заплатите. А 400 млн. премии?

Към 400 млн. лв. отиват годишно в джобовете на чиновниците в България под формата на различни допълнителни възнаграждения.Това показва проверка на "24 часа", след като преди време премиерът Бойко Борисов обяви, че ще прави ревизия на заплатите, премиите и бонусите."Не може те да получават в пъти

„Труд"

Яка сеч в царските гори

Яка сеч се вихри в "царските гори", констатира проверка, разпоредена от шефа на Държавната агенция по горите доц. Георги Костов. В понеделник и вторник са инспектирани два горски подотдела в Рила.

Царските стахановци мощно са въртели брадви и са надхвърлили позволената сеч - съответно 123 и 167 на сто. Много документни нарушения, масова сеч на немаркирани многогодишни ели и смърчове, непочистени сечища и унищожен горски подраст констатира проверката. Не са пощадени 120-годишни борове и 40-годишни смърчове.

„Труд"

Мъж намушка сестра си и зет си заради имот

50-годишен мъж от село Годлево, нанесъл удари с нож на своята сестра, е задържан от разложки полицаи, съобщиха от пресцентъра на полицията в Благоевград.

Към 20:30 часа снощи в Районното управление на МВР в Разлог е получен сигнал за инцидент в заведение в центъра на село Годлево.

„Стандарт"

Данък развод

Нов данък вдига цената на развода. 20% ДДС ще се плаща върху всички адвокатски услуги, включително за раздели на съпрузи и имотни делби. Досега налогът не важеше при защита в съдебната зала. Това предвиждат промените в данъчните закони, които предлага Министерството на финансите. Според тях данък сгради може да скочи до 25%.

Ракията и цигарите също ще поскъпнат от януари заради вдигане на акцизите. Повишава се и данъкът за хазарта. Той става 12% за всички игри - тото, лотария и залагане върху резултати от спортни състезания.

За да се удари сивата икономика, всички касови апарати ще трябва да се вържат със системата на Националната агенция за приходи.

„Стандарт"

Овчаров: Сергей, иди си с мир

Иди си с мир, Сергей. Това призова шефът на столичните социалисти Румен Овчаров от ефира на БНТ. Само ден по-рано бившият вътрешен министър Румен Петков също заяви, че Столетницата се нуждае от нов шеф - биткаджия.

Както "Стандарт" писа, лобитата в БСП са се развихрили предконгресно. Част от тях искат главата на Сергей Станишев. Други пък се борят той да остане начело на партията.

"Кой беше Сергей Станишев, нали Георги Първанов го извади като зайче от ръкава си и веднага стана незаменим?", заяви лидерът на БСП-София в отговор на въпрос имат ли алтернатива социалистите на сегашния председател на партията.

„Монитор"

Данъците замръзват догодина

Догодина няма да се вдигат данъците, съобщи вчера вицепремиерът Симеон Дянков, при представянето на бюджет 2010, който вече е пуснат за обсъждане. Не подлежат на ревизия данък добавена стойност, налогът върху печалбата, както и данък сгради, който по принцип се определя от общините. До края на месеца проектът ще влезе в Народното събрание, където трябва да бъде приет в рамките на един месец. Нямаме спор за бюджета, каза междувременно премиерът Бойко Борисов при откриването на логистичен център в с. Столник.

На 15 юни догодина бюджетът може да бъде разгледан допълнително, съобщи още министър Дянков. Ако има явни сигнали за излизане от кризата, ще може да се увеличат част от разходите, обеща той.

„Монитор"

1000 лв. глоба, ако пипнеш полицай с пръст

В момента работни групи изготвят промени в НК и НПК, с които ще бъдат завишени санкциите както за тези, които са посегнали на полицаи, така и за служителите, превишили правомощията си. Това обясни за "Монитор" вътрешният министър Цветан Цветанов след вчерашното заседание на ресорната парламентарна комисия, на което бяха обсъдени промените в трите закона за МВР, за ДАНС и за специалните разузнавателни средства. Цветанов даде за пример случая в Бяла Слатина, при който в работно време полицаи са изнудвали наемодатели и са ги заплашвали, че ако не платят, ще им направят постановка в МВР и ще ги изкарат съучастници в несъществуващо престъпление.

„Монитор"

Паника в училищата със свинския грип

Половината ученици от 47-о училище "Христо Г. Данов" в София си останаха вкъщи от страх да не се заразят със свински грип като 16-годишната им съученичка.

В двора на 127-о, където също има болен ученик, децата тичаха със санитарни маски на лицето. По-големите, пак с маски, играеха футбол. "Обстановката е спокойна, няма проблеми с учебния процес. Часовете вървят нормално", заяви директорът на 47-о училище Вилхелм Новачков. "Горе-долу ни е страх", така полу на шега, полу сериозно се опитаха да обобщят настроенията в училището седмокласничките Анелия Захариева и приятелката й Елизабет.

„Дума"

Депресия мъчи 15% от българите

Различни форми на депресия измъчват около 15 процента от българите, а при 9 на сто от тях стресът се комбинира с мания и психоза. Данните съобщи вчера проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия и завеждащ катедрата по психиатрия към Александровска болница в София. По думите й българите търсят помощта на невролози, но не и на психиатри, най-вече поради страха "какво ще кажат другите". В същото време някои видове депресия трябва да се лекуват само от експерти в комбинация с лекарства.

Депресиите се обострят и задълбочават обикновено в края на октомври и ноември, както и между февруари и март. Тогава рязко скача броят на хората, които страдат от безсъние. А това е първият симптом на депресията. Останалите са потиснато настроение, липса на удоволствие от преживявания, намалена енергия, понижена концентрация, забавена мисъл и нерешителност. В много случаи човек отслабва и на тегло, защото апетитът му се губи рязко.

„Дневник"

Поправките в данъчните закони: ДДС и за адвокатските услуги в съда

От 1 януари догодина адвокатските услуги по съдебните дела да се облагат с ДДС, предлага финансовото министерство. Сега така нареченото процесуално представителство беше единственото изключение сред предоставяните от адвокатите услуги, което не се облагаше с 20% данък. Опитът да се въведе през 2006 г. бе отклонен с мотива, че ще оскъпи разходите на граждани и фирми за делата, които водят.

Единствено при акцизите догодина ще има промяна в данъчната тежест в посока нагоре, заяви вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. В сряда финансовото министерство обяви пакета данъчни законопроекти за догодина. Контрабандата обаче няма да се увеличи, защото реформираните митници ще имат капацитет да се преборят с опитите за нарушения, каза Дянков.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини