От х:

Днес в x:

Сом, хранен с кюфтета, зариби Тракиец

Добре угоен сом завъждат в Тракиец

Добре угоен сом бе пуснат днес в хасковския язовир „Тракиец“. Зарибителната акция осъществи местната изпълнителна агенция по рибарство и аква култури. 1500-те екземпляра от хищника се очаква да оцелеят на 100% до пролетта заради големите си размери-около 200-300 грама и не-по-малко от 20-те сантиметра дължина. Габаритите са постигнати за 5-6 месеца, казаха от зарибителното стопанство край русенското село Басарбово откъдето доставиха рибока. Куриозното е че сомчетата са били захранвани...с пилешка кайма. Омесена по специална технология тя била поднасяна поне по два пъти на ден. Няма само черен пипер, иначе става и за тиган, пошегуваха се доставчиците докато обясняваха странния метод.

 

За разлика от досегашните зарибявания, този път рибата бе пусната с лодка на поне 30 метра навътре в язовира. Целта бе да се обезпечи дълбочина от поне 10 метра, за да може сомът по-бързо да се адаптира.

Още 1500 сомчета бяха пуснати в яз. „Ивайловград“. След „Тракиец“ пък камиона с материала отпраши за яз. „Кърджали“. Пак русенското стопанство ще достави и няколко хиляди бройки бяла риба които ще бъде пуснати в Тракиец до края на ноември. Следващия месец предстои да се достави и амур съобщи шефът на ИАРА д-р Милчо Милчев. Интензивното зарибяване трябва да компенсира годините бракониерски улов които поизпразниха рибните запаси в язовира, признаха инспекторите на Агенцията. Местните служители вървят с готови актове в джоба за 600 лв. Това е максималния размер за улов на маломерна риба. За сома минимално допустимите размери са 65 сантиметра, за шарана-30. За повече от разрешения брой пръчки, както и за лов с мрежи, тенденцията е също да сеналагат максималните санкции предупреждава контролния орган.

Георги Христов

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини