От х:

Днес в x:

В Книжовник искат „легнали полицаи“ и пешеходни пътеки срещу джигити

    „Поне два легнали полицая и две пешеходни пътеки трябва да бъдат изградени на главния път в хасковското село Книжовник“. За това настояха местни жители, които тази сутрин излязоха, за да заявят желанието си.

    Заявиха, че отсечката е дълга около 3 км и по нея има едва два легнали полицая един до друг, които според тях са напълно недостатъчни предвид интензивния трафик през селото, в което има действаща детска градина и училище, а наблизо има и парк. В същото време няма нито една пешеходна пътека.

    Жителите на Книжовник дадоха за пример съседното село Манастир, чийто главен път е около три пъти по-къс, но има пешеходни пътеки и „легнали полицаи“.

    Хората от Книжовник казаха още, че преди по главния път е имало още „легнали полицаи“, но преди десетина години е ремонтиран и по-късно са възстановени само два, а третият не е, въпреки че е имало проект.

    „Цяло лято внуците са ни на гости, а за да излезем пеш или да ги изведем с колелата, е нещо ужасно, шофьорите непрекъснато карат с превишена скорост“, заяви Тенчо Балтов.

    „Трябва ли да стане беля и едва тогава да се вземе отношение“, каза Добринка Балтова. Тя поясни, че пешеходците и майки с колички са принудени да се движат по пътното платно, тъй като тротоарите не са пригодени за това.

    „Имам двама племенници и за да дойдат на гости се налага да заобикалят, тъй като по главния път няма откъде да пресекат“, каза Галина Радославова. Тя коментира, че ако не се изградят легнали полицаи, то би могло да се поставят саксии, които изкуствено да стесняват пътя, както е в други европейски държави.

    „Опасно е. Трафикът е много натоварен. Между 7:00 и 8:30 часа, но също и между 16:00 и 18:00 часа изобщо не може да се пресече пеш по главния път“, коментира още тя.

    Сред недоволстващите беше Недялко Иванов, който заяви, че преди време бил блъснат от кола, докато се придвижвал с колелото си по главния път, а водачът дори избягал.

    С искането на местните жители беше запозната кметицата на селото Невена Рачева, която дойде на място и заяви, че подкрепя идеята на хората. Тя поясни, че главният път през селото е от републиканската пътна мрежа и се стопанисва от Областното пътно управление, което е сезирано. През 2020 г. тя отказала да подпише въпросния проект, тъй като не бил възстановен третият легнал полицай. Уточни, че й обяснили, че според изискванията за обособяване на пешеходна пътека, трябва да има поне 150 пресичащи на ден.

    „За мене е безумно в цялото село да няма нито едно регламентирано място за пресичане на главния път“, каза кметицата на селото, в което живеят около 500 души.

    Местните са готови сами да си разчертаят пешеходни пътеки, но се въздържат, тъй като рискуват да бъдат глобени от контролните органи.

    От Областното пътно управление в Хасково заявиха, че за реализиране на исканията трябва да се премине процедура и да се свика комисия, тъй като се касае за промяна организацията на движението. Поясниха, че трябва да се внесе проект от Община Хасково. От местната администрация заявиха, че нямат ангажимент към пътя, тъй като не е тяхна собственост.

    По случая изпратихме запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“, откъдето очакваме отговор.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      Ba
      Barba nera
      13 -8
      14:03, 5 май 2022
      И до всеки легнал полицай по една магистраладжийка.
      • Лг
        ЛГБТ Хасково
        4 -5
        20:52, 5 май 2022
        Да се глоби веднага за надциския поздрав
    • 2
      Пл
      Плющялки
      6 -1
      14:30, 5 май 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Ма
        Магарешки оил
        4 -2
        18:21, 5 май 2022
        Ако бяхте избрали Петър Жеков сега всичко щеше да е ток
    • 3
      Му
      Мундари
      24 -3
      15:01, 5 май 2022
      Окосете си тротоарите, бе мърлячи!!!
      • Рр
        Рррр
        13 -3
        16:43, 5 май 2022
        Сигурно щяха да ги окосят ако имаше тротоари. Как не са се сетили, ми те в цял свят тротоарите редовно се косят...Ама сигурно няма кой акъл да им даде.
      • Га
        ГАЛИНА РАДОСЛВОВА
        1 -4
        12:27, 6 май 2022
        Заповядайте господин или госпожо "мундари" подредени, аз лично ще ви дам коса и бензин да косите цяло лято, да ни покажете как се прави!!!
    • 4
      Ка
      Катя
      23 -2
      15:20, 5 май 2022
      Гледат съседното село Манастир, като го гледат виждат ли как чистят всяка сутрин жените, как са боядисани тротоарите, виждат ли трева голяма колкото тях. Оправете си шахтите по пътя и всичко друго тогава искайте.
      • Га
        Галина Радослвова
        3 0
        12:23, 6 май 2022
        Щеше да е добре преди да плюете да помислите, чия собственост са тротоартите и шахтите, кой има право да ги пипа, кой плаща заплати на тези жени в Манастир, кой се разпорежда с тази собственост. Оказа се че дори цветя не можем да сеем без разрешително от общината, ГЛОБЯВАТ ЗА ТОВА ГОСПОЖО КАТЯ!!!
    • 5
      Рр
      Ррр
      3 -6
      16:37, 5 май 2022
      Как пък само хейтъри коментират. Шахтите да си били оправели- що вие ваще оправихте ли си? Жените излизали всеки ден да боядисват тротоарите. Много вересии има да събира Господ...
    • 6
      44
      4444
      6 -1
      19:23, 5 май 2022
      Точно там, където искат легнали полицаи са няколко завои един след друг, едва ли се кара толкова бързо! А и ,,голямо" пресичане на пешеходци сигурно има!?
      • Га
        ГАЛИНА РАДОСЛАВОВА
        0 -4
        12:25, 6 май 2022
        4444 ЗАПОВЯДАЙТЕ ПРИ МЕН ЗА 20 МИНУТИ ВЕЧЕР, ДА СЕ... Виж коментара
    • 7
      Аа
      Ааааа
      9 -1
      19:30, 5 май 2022
      Да вземат да си изчистят тротоарите и да се движат по тях. В Манастир отсечката е права и се кара бързо, наложащо е да има легнали полицаи. Книжовник е завой след завой и те реват за легнали полицаи.
      • Га
        ГАЛИНА РАДОСЛВОВА
        0 -3
        12:49, 6 май 2022
        Уважаеми Ааааа, ще ви помоля да отидете на очен лекар, защото явно имате проблем със зрението, то и други имате ама ще се въздържа от коментар по темата, за това си има психиатри. Никой от нас нИ РиВе!!! Ние говорим, когато искаме нещо го коментираме и обсъждаме, не плюем и не хулим, за съжаление завоите не са достатъчни, щом колите се мятат като риби из цялото село, имаме си същата скоростна отсечка между два завоя, заповядайте и вижте и преди да пишете глупости за тротоарите, отворете си оЧите за да прочетете, че искаме МЕСТА ЗА ПРЕСИЧАНЕ!!!!!
    • 8
      Кн
      Книжовник ..!
      8 -5
      19:36, 5 май 2022
      В това село живеят много кофти хора, говорим не за местните!
    • 9
      Ми
      Милко
      2 -2
      08:29, 6 май 2022
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
      • Га
        ГАЛИНА РАДОСЛАВОВА
        0 0
        12:37, 6 май 2022
        Ти гражданино милко, от село жълти бряг, защо не протестираш за вашите легнали полицаи? Ако не ти харесва да пазиш живота на хората, минавай с балон над книжовник, не сме те канили да минаваш от тук. А ако искаш да даваш мнения ще дойдеш, ще застанеш очи в очи с нас и ще стоиш с нас на пътя 1 час за да разбереш за какво са ни притесненията!!!
      • Га
        ГАЛИНА РАДОСЛАВОВА
        0 0
        12:44, 6 май 2022
        И само да те питам, че нещо не те схванах, като мислим за всички е лошо, като мислим за любов, пак лошо, да не би във ва'що село да има забрани човек да е згарижен, да обича или да е влюбен? Или си забравил какво е да си ЧОВЕК? Я излез от черната дупка и се огледай, моля те!
    • 10
      По
      Помака
      3 0
      08:59, 6 май 2022
      Най- хубавото село около Хасково е Малево-- село за пример! Равни улици, много хора - "културни", много магазини, аптека,нощен бар и т.н
      .
      • Су
        Сусамския Поп
        1 0
        09:53, 6 май 2022
        В М а л е в о се краде повече от С у с а м !
    • 11
      Ва
      Василев
      5 0
      10:47, 6 май 2022
      Няма един коментар свързан с проблема.Някой знае ли колко са прегазените в този участък? До моста има паметниче с вечно пресни цветя на едно от прегазените деца.Засрамете се! Хората са прави.
    Последни новини