От х:

Днес в x:

Скандал: Хасковски чиновници променят лекарски предписания

Д-р Румен Иванов

От Дирекция "Социално подпомагане" в Хасково мотаят обездвижени пациенти за проходилки. Лекарите изписват помощното средство заедно с комбиниран стол, а от социалната служба настоявали това да става с два отделни протокола. За излишното разтакаване на пациентите сигнализира началникът на ортопедичното отделение на хасковската болницата д-р Румен Иванов.

От дирекцията искали с единия протокол да се заявява само столът, а при подобряването на състоянието на пациента докторът да изписва проходилката.

Не можем да осечем и да кажем на болния - два месеца си на стола, оттам веднага скачаш на проходилката. Има период, в който пациентът трябва да използва и двете средства, обясни д-р Иванов. От социалната служба обаче не признавали становището на медиците. Оттам предоставяли на пациентите комбиниран стол, а за проходилката ги изпращали отново при доктора за нов протокол.

Служители на дирекцията искат обяснение защо изписваме двете помощни средства заедно. Ние носим отговорност за пациента, съставили сме протокол, подкрепен с епикриза и инструкции за възстановяване, а чиновници ни проверяват и оспорват експертното ни решение, коментира той. Издаването на нов протокол губи време на пациента, защото трябва да вземе ново направление от личния си лекар.

Добронамерен съм към социалната служба, искам този проблем да се реши. Ако има нова наредба, която да да забранява изписването на помощните средства заедно, нека я сведат до нас. А не ние да се караме с пациентите, допълни д-р Иванов.

Наредбите са качени на  сайта на социалното министерство, който иска да ги чете, коментира началникът на Дирекция "Социално подпомагане" Георги Върхатев.За да провери случая, шефът поиска три имена на пациенти, върнати за нови портоколи. Явно д-р Иванов иска да се заяжда, аз също мога да кажа много неща, но си кротувам, допълни Върхатев.

Христина Котларска

Георги Върхатев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини