От х:

Днес в x:

След наша публикация: Кабелът на ул. „Г. Кирков“ вкопан на безопасна дълбочина

Още надолу

Високоволтовият кабел на EVN по хасковската улица „Георги Кирков“, за който бе подготвен 30-сантиметров изкоп, днес бе положен на изискваната дълбочина от 80 сантиметра, установи проверка на Hаskovo.net. Както писахме, вчера изкопът бе подготвен за полагане на кабела. Той е 20-киловолтов. Читатели обаче предупредиха, че това е много плитко и съществува реална опасност за пешеходците.

Според специалисти това става при така нареченото „крачково напрежение“, при което съвпада дължината на една човешка крачка с дълбочината на кабела, около който има електромагнитно поле.

За проблема вчера бе уведомен зам.-кметът Кирил Керанов, който потърси обяснение от EVN. Оттам уточнили, че полаганият по „Георги Кирков“ кабел е авариен, по който ще тече ток само при нужда. Основният проводник бил на необходимата дълбочина от 80 сантиметра.

След публикацията и намесата на общинската администрация обаче от EVN са преразгледали решението си и са поискали от фирмата изпълнител да изкопае допълнително рова, за да достигне задължителните 80 сантиметра.

Бяхме подготвили канала за полагане кабела още вчера, но днес се обадиха началниците и наредиха да копаем още, обясниха не много ентусиазирано работниците.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини