От х:

Днес в x:

Д-р Петрова: Кметът на Димитровград ме уволни за интервю

Светла Петрова със своите любимци

Началничката на димитровградския общински изолатор Светла Петрова била принудена да напусне поста си от кмета на общината Стефан Димитров, съобщи самата тя за Haskovo.net. Светла бе потърсена от екипа ни във връзка със световния ден за защита на животните от насилие, честван в целия свят.

Причината за крутата мярка била в интервю, дадено от Петрова пред сайта Haskovo.net от 31-ви юли тази година, в което тя предупреждава, че закриват единствения кучешки приют в областта. В материала госпожата призовава общината да намери алтернативно място и да осигури условията съобразно европейските изисквания за подобен род заведения. Най-главното от които е всяко животно да има 10 кв метра площ, което не бе спазено в съществуващия приют.

Медийната изява на Петрова обаче и донесла обвинение, че всява напрежение в колектива?! на приюта и злепоставя общината. Тя е била заставена да подаде документи за напускане и е освободена официално от длъжност в началото на септември.

Да, помолихме я да напусне, потвърди кметът Стефан Димитров. Според него обаче причината е била, че Петрова не си вършела работата. "Не може в града да има бездомни кучета а госпожата да ме убеждава че това е нормално" категоричен бе градоначалникът. Според него в приюта имало кучета които стоят там по 365 дни в годината. Месечно се обработвали само по 30 животни а капацитета бил много по голям, допълва кметът.

На мястото на Светла Петрова е назначен предишният отговорник на изолатора Милен Милчев. Неофициално в Димитровград се говори, че той е изключително ефикасен в „отстраняването” на бездомни кучета. Независимо, че съобразно закона за закрила на животните от 24.01 2008-ма година, на общините се вменяват редица задължения по хуманното третиране на животните."Съвместно с РДВР Хасково подготвяме нов изолатор който ще отговаря на всички стандарти за стопанисване на бездомните кучета. Чакаме разрешението на министърът на вътрешните работи за да стартираме проекта", добави Димитров. Новия изолатор се намира в кв "Габера". Според схемата там ще се обучават полицейските овчарки, а в друга част от него ще се въдворяват бездомните кучета. Срокове за пускане в експлоатация на новия приют не бяха казани.

Към настоящия момент, Димитровградският изолатор продължава да работи, макар че според предписанията трябваше да бъде затворен на 31-ви август, каза още г-жа Петрова. „Отказах се да си търся правата в съда или пък да водя обречени битки за спасяването на приюта”, огорчена е тя, визирайки близо едногодишните си битки за по-добри условия на животните.

Светла съобщи за позора на хасковския Кенан от 30-ти април тази година

Светла Петрова бе човекът, който сигнализира за варварското избиване на близо 40 кучета в хасковския парк "Кенана" на 30 април тази година. Покрай този акт, с който България влезе в черните хроники на Европа, Светла неколкократно защитаваше в медиите, включително и националните, тезата за хуманно третиране на животните. По време на нейното шефство в димитровградския изолатор стотици кучета бяха осиновени от чужденци. Нерядко в приюта се озоваваха и расови екземпляри, изгубени от своите стопани, които впоследствие бяха връщани на законните си собственици. Последното изгубено и намерено ловно куче-ирландски сетер, бе оценено от експертите на хиляди левове заради чистата си порода.

Георги Христов

Изолаторът досега бе единственият шанс за загубени расови кучета
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини