От х:

Днес в x:

Есенната профилактика взриви първия си трансформатор

Пожарникарите нахлуха в помещението с кислородни маски

Включването на тока след половин дневна профилактика се оказа фатално за трансформатор в централната градска част, който зрелищно гръмна в 12.35 по обяд. Трансформаторът се намираше отляво на бинго "Елит" в уличката Стефан Караджа и захранва къщите и заведенията по култовата хасковска улица „Димитър Благоев”. Без ток остана и бингото, което разчиташе на оборот след принудителната пауза, както и сградата на библиотеката и отстоящата малко по-настрани сграда на читалище „Заря”.

По обясненията на очевидци, трансформаторът гръмнал малко след като захранването било възстановено. „При мен токът дойде в 12.15”, разказва жишвеещият на ул .Стефан Караджа Димитър Василев. В 12.35 той чул мощна експлозия.” Все едно, че гръмна кола”-добави възрастния мъж. Взривът изпочупил прозорците на трансформаторното помещение, през тях излезли буйни пламъци. Самият огън бързо бе потушен от пристигналите пожарникари. Вероятната причина е късо съединение или подадено високо напрежение. Огънят не е нанесал щети по изцяло каменната сграда на НТС.

По-опасни за пристигналите огнеборци и общински полицаи бяха поетапно падащите изпочупени стъкла. Куриозното бе, че пожарният автомобил не успя да стигне до мясотто на огъня и тежко екипираните пожарникари взимаха цялата Стефан Караджа набегом. Оказа се, че многото паркирани безразборно автомобили в съчетание с острия завой до историческия музей правят недостъпна улицата за спасителните екипи. „Не трябва да горим, щото така и ще си изгорим” -коментира възмутения Димитър Василев. Той разказа, че преди време пред къщата му се запалила кола ,която изгоряла напълно ,защото пожарните отново не успели да се доберат навреме при нея.

Георги Христов

Пожарната бе на 100-на метра от мястото на произшествието
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини