От х:

Днес в x:

На далечна планета има скални облаци и вали дъжд от камъчета

На далечната екзопланета Корот-7b времето е изключително странно - там се образуват скални облаци и вали дъжд от камъчета, съобщи сайтът "Спейс", цитиран от БТА.

Екзопланетата беше открита през февруари от космическия апарат на ЕКА КОРОТ. Миналия месец тя стана първата извън Слънчевата система с потвърден скален състав. Повечето другите известни екзопланети са газови гиганти. 

Размерът на Корот-7b е почти два пъти колкото земния, а масата й - пет пъти по-голяма. Това означава, че вероятно тя се състои от силикатни скали, точно като земната кора. Корот-7b обаче е много негостоприемна. Тя е много близо до звездата си и температурата там достига до 2326 градуса Целзий. Затова на планетата няма летливи газове (водна пара, азот, въглероден двуокис). 

Нейната атмосфера се състои от скални изпарения, издигащи се от стопените силикати в океани и езера от лава. Учени от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, ръководени от Брус Фегли младши, направиха модел на атмосферата на Корот-7b. Резултатите им показват, че тя е изградена от съставките на скалите и когато настъпва атмосферен фронт от нея се кондензират камъчета и падат като дъжд в езера от стопена лава. 

Атмосферата на Корот-7b се състои предимно от натрий, калий, силициев окис и кислород. Има и по-малки количества други елементи, характерни за силикатните скали, като магнезий, алуминий, калций и желязо. В атмосферата се кондензират и други минерали - енстатит, корунд, спинел. 

Елементите натрий и калий, които са с по-ниски точки на кипене в сравнение със скалите, не падат като дъжд, а образуват високи газови облаци, които могат да бъдат уловени от наземни телескопи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини