От х:

Днес в x:

Химическа атака в Мариупол: Информацията остава непотвърдена, но се приема сериозно и се разследва

След като в понеделник се появиха съобщения за възможен удар, включващ някакъв вид химически вещества в Мариупол, украинският президент предупреди, че възможността трябва да се вземе сериозно, въпреки че представител на Мариупол каза, че подобна атака остава непотвърдена, съобщава CNN.

За използвано химическо оръжие в завода Азовстал в Мариупол съобщи лидерът на "Азов" Андрей Билецки в своя Telegram канал.

"Руснаците предприеха химическа атака срещу Мариупол, върху завода Азовстал, върху крепостта на украинските бойци, по крепостта на Азов. Ако говорим за практическата страна на удара, тя е малка. Трима души имат ясни признаци на отравяне с военни химикали, но без катастрофални последици", каза той.

В предишно съобщение на Азов се казва, че пострадалите имат дихателна недостатъчност и вестибуло-атактичен синдром.

"...Преди около час руските окупационни сили използваха отровно вещество с неизвестен произход, хвърлено от вражески БЛА, срещу украински военни и цивилни в град Мариупол..."

В нощното си обръщение в понеделник президентът Вoлoдимир Зеленски каза, че Русия се готви да ескалира атаките срещу обсадения югоизточен град.

"Днес окупаторите излязоха с ново изявление, което показва, че подготвят нов етап на терор срещу Украйна и нашите защитници. Един от говорителите на окупаторите каза, че могат да използват химическо оръжие срещу защитниците на Мариупол. Ние приемаме това като възможно най-сериозно", каза Зеленски.

Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол, публикува в Telegram малко преди обръщението на Зеленски, че информацията за възможна химическа атака "все още не е потвърдена", добавяйки "подробности и разяснения по-късно".

Във всеки случай обявяването на използването на химическо оръжие, направено от окупатора, не е толкова просто“, каза Андрюшченко. "Възможно е изхвърлянето на неизвестен химикал да е тест за реакцията като цяло. Един сценарий. Но ние чакаме официална информация от военните."

Великобритания разследва

В понеделник министърът на външните работи на Обединеното кралство Лиз Тръс написа в Туитър, че работи "спешно с партньори" за разследване на докладите за възможна химическа атака в Мариупол.

"Има съобщения, че руските сили може да са използвали химически агенти при атака срещу жителите на Мариупол. Работим спешно с партньори за проверка на детайлите. Всяко използване на такива оръжия би било груба ескалация в този конфликт и ние ще държим Путин и режима му под отговорност", написа Тръс.

Засега не може независимо да бъде проверено дали е имало някакъв вид химическа атака в Мариупол.

САЩ не потвърждават

Съединените щати не потвърдиха използването на химическо оръжие в Мариупол, но преди това предупредиха украинците, че Русия може да използва химически агенти в югоизточния украински град, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс пред CNN в понеделник.

"Преди днес имаше достоверна информация, налична за нас, че руснаците може би са се готвели да използват агенти, химически агенти, потенциално сълзотворен газ, смесен с други агенти, като част от усилията си да отслабят, да изведат от строя украинските военни и цивилни елементи, които са окопани в Мариупол, като използват тези агенти като част от усилията си за отслабване на тази защита", каза Прайс.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини