От х:

Днес в x:

Брожение сред тракийци в Кърджали, паметникът на войводата Димитър Маджаров се разпада

Брожение и огромно недоволство зрее сред тракийци в Кърджали заради паметника на войводата Димитър Маджаров, който през последните години буквално се разпада пред очите ни. Тракийци припомнят заслугите на воеводата за спасяване на хиляди българи по време на геноцида през Междусъюзническата война от 1913 г. Те настояват ръководството на тракийско дружество „Димитър Маджаров” да отдели средства и укрепи монумента.

Паметникът на войводата Димитър Маджаров пред ресторант „Москва” е в тежко състояние.  Постаментът  направен от медна ламарина се цепи и скоро няма да може да носи бюста. Съществува опасност той да се срути и да се повреди.  Могат да пострадат и граждани. За това сигнализирахме преди две години.

  Оглед на паметника е правен от специална комисия на общината преди 4 години. Намерена е фирма да го ремонтира, но тя се отказва.

  Документацията е при нас,  но не е по силите на Тракийското дружество „Димитър Маджаров” да ремонтира паметника, коментира преди време пред Кърджали бг вести лидерът на тракийци Яни Янев. Той обеща да внесе внесе докладна до кмета инж.д-р Хасан Азис,като и проектосметна документация.

  Свързахме се с Димитър Огнянов,син на автора на паметника покойния Минчо Огнянов.Димитър Огнянов също е скулптор и е участвал в направата на бюста.Той посочи,че за препоръчване е не заварки на постамента,а нов от гранит,който ще реши трайно проблема.Готов съм да помогна.Няма да има проблем с авторските права,от което се опасява Община Кърджали,подчерта Димитър Огнянов.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини