От х:

Днес в x:

Руснаците си взели радиоактивни "сувенири" от Чернобил

Радиационни източници и части от гориво от АЕЦ в Чернобил са взети от нашествениците по време на отстъплението като "сувенири".

Това съобщиха от Енергоатом с позоваване на Държавната агенция на Украйна за управление на зоната на изключване (ДАЗВ) в Чернобил.

В Чернобил имаше две лаборатории за изследване на актуални проблеми на излагането на радиация, характеристики на веществата и възможности за работа с радиоактивни материали, според съобщението украинската атомна агенция.

"Нашествениците разрушиха централната аналитична лаборатория за характеризиране на радиоактивни отпадъци (РАО) в държавно предприятие "Екоцентър". В същото време неправомерно влязоха в хранилището на източници на йонизиращи лъчения, където се съхраняваха образцови радиоактивни разтвори и калибриращи източници, и откраднаха и повреди 133 източника с обща активност около 7 милиона бекерела. Това може да се сравни със 700 кг радиоактивни отпадъци с наличие на бета и гама лъчение", съобщават от Енергоатом.

Дори малка част, отбелязват от ведомството, от тази активност е смъртоносна, ако се третира непрофесионално и неконтролирано, но все още не се знае къде са тези източници сега.

"Руските нашественици-мародери ограбиха и разрушиха офисите и лабораторията на Института по проблемите на безопасността на атомните електроцентрали. Изнесоха компютри, офис оборудване, разбиха или унищожиха лабораторно оборудване и измервателни уреди, а също така ограбиха гараж с превозни средства, използвани за транспорт на учени до изследователски обекти", съобщиха на DAWA.

В лабораториите е имало източници на йонизиращо лъчение и проби от горивни материали от обекта на подслон, които учените използваха за изследвания. Къде са тези материали също не е известно.

"Най-вероятно нашествениците са взели както източниците на радиация, така и части от горивото за "сувенири", а след това тези "герои" ще отнемат наградите на Дарвин дори на онези обречени руснаци, които вдишваха праха на Червената гора за един месец, докато бяха в нея. В края на краищата, носенето на такъв сувенир със себе си в продължение на две седмици неминуемо ще доведе до лъчеви изгаряния, лъчева болест и необратими процеси в организма", отбелязват от Енергоатом.

Руските нашественици унищожиха дългогодишния архив на атомната електроцентрала в Чернобил, припомня Униан.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Хр
    Христова
    5 -3
    11:16, 10 апр 2022
    Със здраве да си ползват тези трофейни радиоактивни сувенири !
  • 2
    До
    Добрев
    2 0
    10:44, 11 апр 2022
    Война не става с оръжия трябва и акъл
  • 3
    Пе
    Пешо
    1 0
    20:05, 11 апр 2022
    Украинците заедно с пишеш тия тая тъпотия се самоубиха
Последни новини