От х:

Днес в x:

Финландия се насочва към членство в НАТО

Коалиционен партньор във финландското правителство, който традиционно се противопоставя на членството в НАТО прояви днес по-голяма отвореност към тази идея, възможно проправяйки път за Хелзинки да стане член на алианса в близко бъдеще, предаде ДПА.

Стъпката дава на ръководството на партия Финландски център зелена светлина да се стреми към членство в НАТО, посочва Финландското радио и телевизия (Юлейсрадио).

Финландия дълго време беше против възможността за членство в пакта, но руската инвазия в Украйна промени общественото мнение в страната, която има дълга граница с Русия. Направени в последно време социологически проучвания сочат, че мнозинството финландци сега подкрепят членството.

Премиерката Сана Марин още не е изразила своето мнение, но даде ясно да се разбере, че скоро ще трябва да се вземе решение. Тя каза пред Юлейсрадио днес, че щом ситуацията със сигурността се е влошила, решение трябва да бъде взето тази пролет, което ще означава до средата на юни. Очаква се следващата седмица да бъде изготвен доклад за състоянието на сигурността на страната.

Източник: БТА

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини