От х:

Днес в x:

Австралия изпрати първата партида бронeтранспортьори Bushmaster за Украйна

Изображение 1 от 2

    Първите три от 20 бронирани превозни средства Bushmaster заминаха от Австралия за Украйна седмица, след като украинският президент Вoлoдимир Зеленски поиска специално тези австралийски автомобили със задвижване на всички колела.

    Транспортен самолет Boeing C-17 Globemaster, който може да превозва четири Bushmaster, излетя от източното крайбрежие на Бризбейн за Европа в петък, съобщи Асошиейтед прес, цитирайки австралийския премиер Скот Морисън.

    20-те бронирани превозни средства Bushmaster са на стойност 50 милиона австралийски долара (37 млн. US долара).

    Бронетранспортьорите са допълнителна подкрепа към военната и хуманитарна помощ от 116 милиона австралийски долара ($87 млн.), предоставена преди това на Украйна.

    Зеленски поиска предоставянето на бронетранспортьори Bushmaster на Украйна по време на видеообръщението си към австралийския парламент на 31 март.

    И веднага щом той поиска, ние казахме "да", каза Морисън.

    Както се съобщава на сайта на министър-председателя на Австралия, 20-те бронирани машини са боядисани в маслинено зелено, за да отговарят на условията на експлоатация. Освен това украинското знаме е изрисувано от двете страни с надпис "Единни с Украйна“ на английски и украински.

    Отбелязва се, че две от двайсеттте бронирани превозни средства ще бъдат използвани като линейки за спешна медицинска помощ. Те ще носят традиционната емблема на Червения кръст.

    Бронетранспортьорите Bushmaster са оборудвани с радиостанции, глобална система за позициониране и допълнителна броня, което повишава тяхната защита.

    Bushmaster е бронирана машина 4x4, разработена от австралийската компания Perry Engineering през 90-те години на миналия век. Това превозно средство е предназначено изключително за превоз на персонал, осигурявайки защита срещу леко стрелково оръжие и противопехотни мини.

    Това е едно от многото класически бронирани превозни средства, известни още като MRAP. По своите тактико-технически характеристики то не се различава много от подобни превозни средства, но е с голямо бойно отделение за 9 бойци.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Sh
      shpeka
      5 -5
      17:10, 8 апр 2022
      да им даваме и 3-те танка и да се свършва хаха
    Последни новини