От х:

Днес в x:

Кулеба иска колкото може повече оръжия от НАТО

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните членки на НАТО да предоставят на страната всички необходими оръжия, за да победят нахлуващата армия на руския президент Владимир Путин.

Кулеба каза това на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел в рамките на среща на външните министри на страните членки на Алианса.

"Пристигнах в Брюксел, за да участвам в министерската среща на НАТО и да проведа двустранни срещи със съюзниците. Моят дневен ред е много прост. Има само три точки: оръжия, оръжия и оръжия", каза Кулеба.

"Ние сме уверени, че най-добрият начин да се помогне на Украйна сега е да ѝ се предостави всичко необходимо, за да сдържим Путин и да победим руската армия на територията на Украйна, така че войната да не се разпространи по-нататък", каза министърът.

Той добави, че през последните седмици украинската армия и народ показаха, че знаят как да се бият и побеждават, но без стабилно и достатъчно снабдяване с всички видове оръжия, които Украйна иска, тези победи ще бъдат придружени от огромни жертви.

"Колкото повече оръжия получим и колкото по-скоро пристигнат в Украйна, толкова повече човешки животи ще бъдат спасени, толкова повече градове и села няма да бъдат унищожени и няма да има повече Буча. Това е моето послание към съюзниците, то е много просто. И призовавам всички съюзници да оставят настрана всички съмнения, нежелание и да осигурят на Украйна всичко, от което има нужда, и колкото и странно да звучи, но днес оръжията служат на целите на света", подчерта Кулеба.

На въпрос дали съюзниците са готови да изпратят по-нападателни оръжия в Украйна, генералният секретар на НАТО каза:

"Съюзниците изпращат много различни видове оръжия. И мисля също, че трябва да осъзнаем, че съюзниците подкрепят Украйна от много години. И тези оръжия, така че подкрепата, която предоставихме, доказва важността си на бойното поле всеки ден. Можем да видим цялата унищожена руска бронетехника. Видяхме, че свалят руските самолети. И разбира се, това е преди всичко заради храбростта, отдадеността и смелостта на украинските въоръжени сили. Но оборудването, което е доставено, разбира се, също е от жизненоважно значение. Призовах съюзниците да предоставят допълнителна подкрепа с много различни видове системи. И леки, но и по-тежки оръжия. Както заявява външният министър Кулеба, Украйна се нуждае от оръжия, за да защити собствената си страна. И това всъщност е отбранителна самозащита също, разбира се, с усъвършенствани оръжейни системи. Така че очаквам това да бъде един важен въпрос на срещата днес."

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Яд
    Ядосан
    0 0
    16:45, 7 апр 2022
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • Фа
      фашисткия боклук
      0 0
      18:47, 7 апр 2022
      Кулеба не иска ли да бъде филе-тиран
Последни новини