От х:

Днес в x:

Байдън освободи рекордно количество петрол от запасите на САЩ

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че ще освобождава по 1 милион барела петрол дневно от стратегическите си резерви през следващите шест месеца, за да се успокоят петролните пазари, предаде Ройтерс.

Очаква се първите барели да бъдат пуснати на пазара през май.

Същевременно администрацията предвижда санкции за петролни компании, които не ползват находища, кладенци и концесии, върху които са придобили права.

Байдън обяви снощи най-голямото освобождаване на петрол от стратегическия резерв на САЩ в опит да свали цените на горивата, които скочиха по време на войната на Русия с Украйна. Според него ефектът ще се усети след дни или седмици и зависи от действията и на частните компании, включително пускането на пазара и на техни допълнителни количества.

Обем от 180 милиона барела е еквивалентен на около два дни глобално търсене и е третият път, когато Вашингтон използва резерва през последните шест месеца. Още 30 до 50 млн. барела се очаква да изкарат и съюзници на САЩ, добави Байдън.

Очаква се днес и Международната агенция по енергия да обяви освобождаването на допълнителни барели петрол, за да въздейства на пазарите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини