От х:

Днес в x:

Путин обяви, че за руския газ трябва да се плаща в рубли през руски банки

Руският президент Владимир Путин обяви, че е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъда прекратени, предаде Ройтерс.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре", заяви Путин.

"Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени", посочи още руският президент.

По силата на декрета на Путин купувачите на руски газ трябва да прехвърлят чужда валута в специална К сметка в руска банка, а банката после да купи рубли, уточнява Ройтерс. Впоследствие банката ще трансферира рублите към въпросната сметка тип К.

Германия и Франция побързаха да отхвърлят изискванията на Русия като неприемливи и нарушаващи съществуващите договори, съобщи още Ройтерс.

Според германския министър на икономиката Роберт Хабек и френския финансов министър Брюно льо Мер става дума за "изнудване". По думите на Хабек Германия е готова за всички сценарии, включително и спирането на руски газ за Европа.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Мн
    Много
    18 -6
    18:23, 31 мар 2022
    Много добре. Сега "нашите" харвардски тарикати да търсят рубли, но преди това е възможно да ги изметем, защото излъгаха целия български народ , че бедността свърши. Тези тарикати излъгаха народа за промяна, без да са стъпвали на протестите по площадите и замениха искането на суверена за тотална смяна на мафиотската система, която продължава да ни убива.
    • Що
      що не си гледаш работата
      7 -20
      19:14, 31 мар 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • Ха
      Хаха
      14 -6
      21:04, 31 мар 2022
      Палячо Русия вече строи нов гаЗопровод за Китай , подписаха сделки за петрол с Пакистан и Индия -пазари няколко по-големи от Европа
    • 33
      333
      7 -9
      01:35, 1 апр 2022
      Защо пишете глупости! Колко хора искат да работят и да живея в Русия???Колко? А колко хора искат да работят и живеят в Западна Европа и в САЩ? То едното е свързано с другото! Няма как да обичаш и хвалиш Русия, пък да са молиш за работа в Англия или Германия, не става така! Русия е богата държава, защото има много природни суровини, но населението е бедно, защото има слаби политици! Това е самата истина!
    • То
      тодю
      9 -4
      02:03, 1 апр 2022
      Много откъцани тия руснаци напоследък, ба!
    • По
      Порчо
      5 -2
      11:07, 2 апр 2022
      333, как разбра че населението е бедно? Защото слушаш краварската пропаганда ли? Ходил ли си в Рашата през последните 4-5 години?
      Населението беше наистина бедно по време на СССР, защото отделяха много пари за соц.лагера и най-много за нас, българите и много пари за въоръжаване и пак оръжия за нас. Но не така пари за харчлък, а пари за заводи, фабрики, технологии (колкото и енергоемки да бяха!), за изграждане на енергетика и промишленост. И България от една изостанала държава стана държава с уважавана промишленост, която произвеждаше 80% от това от което имаше нужда. Не че всичко беше цветя и рози, но ако го сравним със сегашното състояние, то може да се каже и така. А сегашните ни господари ни опоскаха, като бял колонизатор, абориген. Помниш ли как ти взеха авансово три милиарда за няколко непроизведени летящи ковчези? Затова сме най-бедната държава в Европа и Северна Африка, с най-застаряващо и загиващо население. Без перспектива и бъдеще!
  • 2
    Мн
    Много
    16 -6
    19:41, 31 мар 2022
    Много си тъп и не се кахъри къде ще продава това което има в изобилие. Този човек дигна на крака държавата си и си много малък не само на години, но и на акъл. Много си кахърен, но я вземи да почетеш малко за Путин и Русия, а не да пишеш глупости. Много глупаци изплуваха напоследък.
    • Бъ
      Българин
      4 -18
      21:10, 31 мар 2022
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 3
    Ан
    Анти Путин
    6 -12
    22:45, 31 мар 2022
    Защо тъпите "Много" червени утайки не вземете уруж... Виж коментара
    • За
      Защото пидер
      8 -4
      03:15, 1 апр 2022
      Русия няма нужда от помощ. Друг е бития и еб,ания
  • 4
    Бъ
    Българин
    0 -3
    19:31, 2 апр 2022
    Порчо, много размириса че. И ти, и онзи, дето разправя колко било добре в Русия. Попитах конкретни неща, но никой от вас не ме обори с факти,относно минималните им пенсии, заплати, продължителност на живот и заболявания. И това са неща отпреди войната, сега рублата е изтървана (на черно гони 300 за долар, официален курс е замразен, че да не лъсне краха), автомобили не се произвеждат, защото няма резервни части, от двигатели през скоростни кутии до ABS системи и всякаква електроника - четете руски медии в заводите в Толиати над 30 хиляди души са в отпуск, 90 процента от семето за картофи и над 50 процента семето за пшеница в Русия идваше досега от Холандия. Трите американски фирми, произвеждащи и поддържащи сондите за петроли газ се оттеглиха вече. Хайде някой да ме обори с факти, а не само безпомощно да ми цъкате минуси
Последни новини