От х:

Днес в x:

Яне Янев: Пием ментета, винпромите под лупа

Българите не трябва повече да бъдат използвани за престъпни експерименти. Пием и ядем ментета. Поне половина винпроми произвеждат спиртни напитки, които нямат нищо общо с истинските вина и ракии. Те са произведени от спирт с неясно качество, вносни дестилати, добавки и ароматизатори. Много от винпромите изобщо не преработват грозде. Това заяви на брифинг днес в Хасково лидерът на РЗС Яне Янев.

Пресконференцията на Янев е по повод протестите на лозари от страната през последните дни. Претенциите на земеделците са основателни, подчерта Янев. Той добави, че ще поиска проверка на всички винпроми в страната, за да се установи какво е качеството на стоката, която предлагат на пазара. Янев обаче уточни, че има и коректни и стриктни производители, които спазват технологията, но добави че те надали са повече от половината такива предприятия в страната.

Янев каза още, че ако се направи справка колко грозде са изкупили винпромите миналата година и колко спиртни напитки са произвели, разликата ще е потресаваща. Той даде пример с „керацуда“. Този сорт грозде вирее единствено между Кресна, Струмяни и Сандански. Никъде другаде в страната и в света. Ако се засади абсолютно цялата тази площ, тя няма да надхвърли 10 000 декара. А вино с марката „Керацуда“ се подава във всяка бакалия в страната. Фалшификацията е грандиозна, добави лидерът на РЗС. Според него държавният бюджет всяко година е ощетяван с поне 500 000 лв. само по линия на алкохола.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини