От х:

Днес в x:

Софиянци се осъзнаха:древното изкуство е в Хасково

Професор Янакиев в средата, хвали Хасково за миналото му

5-та младежка научна конференция „Изкуство и контекст” започна днес в Хасково. Форумът ще продължи до 2-ри октомври. За 5-те дни ще се изнесът серия научни доклади и лекции на тема древното изкуство в България. За докладчици са поканени професори и доценти от института по изкуствознание към Българската Академия на Науките.

Любопитното е,че това е първата конференция която се провежда извън София. Където между другото, древно изкуство почти няма призна директора на института по изкуствознание проф. Александър Янакиев. Последния преоткрил за себе си Хасково със неговите забележителности от тракийското минало на тукашните земи. Затова и голяма част от лекциите ще се изнесът в гробницата в Александрово, а посещенията на учените ще преминат през гробницата в Мезек, култовия комплекс Перперикон и Кърджали. Част от научните семинари и доклади ще се проведат в хасковския исторически музей който е основен партньор на Института.

Конференцията е младежка защото лекторите са предимно млади учени до 35 годишна възраст, което ги причислява към младежката аудитория на страната/18-35/. Разбира се има и тежка артилерия в лицето на професор Янакиев и проф.Иван Маразов. Освен дискусии, древното изкуство в България ще бъде нищено и в авторски научни филми чиито прожекции ще са местния исторически музей.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини