От х:

Днес в x:

Слънцето отново "опитва" да започне цикъл на активност

Слънцето за отново се "опитва" да излезе от продължаващия ненормално дълго време период на минимална активност, предаде БТА. 

На него са започнали да се формират активни области на нов слънчев цикъл. Рентгеновата обсерватория ТЕСИС на борда на руския спътник "Коронас-Фотон" е открила две такива активни области в слънчевата корона, се казва в съобщение на сайта на проекта ТЕСИС, предаде РИА "Новости". 

За това, че новият процес е с глобален характер говори фактът, че петната са се появили почти едновременно на достатъчно голямо разстояние едно от друго. По данни на учените това е третият опит на Слънцето да започне 24-ти цикъл на активност (номерацията се извършва от началото на наблюденията). 

Първият подобен опит е наблюдаван още през март 2009 г. Вторият е през юни тази година и продължава почти два месеца. Освен това е регистрирано най-мощното изригване на Слънцето, продължило 11 минути. След това обаче Слънцето отново се "успокоява", при това активността му е една от най-минималните за последните 160 години, откакто се извършват наблюдения. 

Да припомним, че сега Слънцето преживява рекорден по своята продължителност минимум на активността си. Той започва от 2006 година. По данни на НАСА през 2008 г. слънчеви петна не е имало през 266 от 366 дни (73%). Ниската слънчева активност кара учените да мислят за възможно повторение на Маундеровия минимум, когато поредица от 11-годишни цикли едва са се изявявали и в продължение на половин век на Слънцето почти не е имало петна. Става дума за времето между 1645 и 1715 г., с което се свързва т.нар. малък ледников период в Европа. 

Според Владимир Кузнецов, директор на Института по земен магнетизъм, йоносфера и разпространение на радиовълните към Руската академия на науките (ИЗМИРАН), Слънцето е в начална фаза на нарастване на активността, но този период може да се забави. Ученият твърди, че се намираме между края на старата и началото на новата фаза, но в какъв стадий е трудно да се каже. 

Руският спътник "Коронас-Фотон" беше изведен в орбита на 30 януари тази година. Той е трети от поредицата "Коронас", за орбитално околоземно наблюдение на активността на Слънцето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини