От х:

Днес в x:

Община Хасково с денонощна телефонна линия в координационния център в помощ на бежанците от Украйна

Община Хасково организира координационен център за подпомагане на нуждаещите се от Украйна. Това съобщи на брифинг кметът на града Станислав Дечев.

Центърът е организиран заради многото обаждания към местната администрация от страна на граждани, които предлагат помощта си към хората от Украйна, посочи градоначалникът.

Разкрита е мобилна телефонна линия, която ще е денонощна:0884 840 222.

Хасковлии предлагат подслон за бежанците, предоставяне на хуманитарна помощ, а фирми вече са готови и да наемат на работа пристигнали в общината Украинци. Става въпрос за осигуряване на работни места в сферата на шивашката промишленост и строителството. Законовата процедурата обаче за започване на работа на чужденци трябва да се спази, предупреди кметът. Община Хасково е готова да съдейства по всякакъв начин на потърсилите убежище на територията й. Има готовност и за правни консултации от страна на екипа юристи в местната администрация. Със съдействието на ДКЦ1 ще бъдат осигурени и медицински прегледи на нуждаещите се от такива.

Общинската почивна база „Смокини“ край Созопол е регистрирана още в края на миналата седмица по призива на Националното сдружение на общините в Република България като място, където също ще се осигури пребиваване за украинци.

Всякакъв вид интеграция е един последващ процес, но имаме готовност да съдействаме при различни казуси, посочи още градоначалникът на Хасково.

Целта на координационния център е да прави връзката с тези, които предлагат помощ и тези, които имат нужда от нея, посочи кметът Станислав Дечев.

В частни имоти на територията на общината вече има настанени бежанци от Украйна.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини