От х:

Днес в x:

Хасково посреща първите бежанци от Украйна

Първите бежанци от Украйна, които ще бъдат настанени в Хасковско вече са на път към България. За тяхното придвижване съдейства областният управител Катя Панева.

След като бизнесменът-собственик на хотелски комплекс „Райски кът“ и превозваческата фирма “Арда тур“ Себахтин Исмаил обяви привечер вчера пред Haskovo.net, че ще приюти хора от Украйна, които търсят убежище у нас и пуска безплатно извозване за тях с автобусите си, информацията обиколи социалната мрежа. Съобщението беше публикувано в няколко групи за взаимопомощ към украинските бежанци. В една от тях, в която се търсеше убежище за жени, сред които и бременни и деца, се включи и областният управител Катя Панева. Тя се е свързала късно снощи със Себахтин Исмаил и е организирала придвижването на групата към Хасково.

„Хората са на границата с Румъния. Не са в мои автобуси, но ние вече в хотелския комплекс край Димитровград, сме подготвили стаите и ще ги посрещнем“, каза Исмаил днес. Очакват се в комплекса до село Радиево да бъдат настанени 25 жени и деца. Катя Панева е разговаряла и с ръководството на ДАНС за провеждането на по-бърза процедура по проверка на украинските граждани, съобщиха от Областна администрация. В хотелския комплекс, където те ще бъдат настанени, е осигурен и лекар, който да извърши прегледи при пристигането им.

Областният управител е изпратила и писма до общините на територията на област Хасково за предоставяне на информация относно възможностите за настаняване на територията на съответната община и осигуряване на медицинско обслужване при необходимост.

По наша информация довечера се очакват в града да пристигнат още украинци, които ще бъдат поети за настаняване от местни хора.

Областна администрация-Хасково откри и телефон за връзка, на който да се подава информация, касаеща пристигащите на територията на област Хасково вследствие от военния конфликт в Украйна: +359 886 62 26 77,  от 9:00 до 17:00 ч. всеки ден.

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Последни новини