От х:

Днес в x:

Пили сме поливна вода от 39 стотинки, плащали сме питейна по 2.20 лв.

Водата от язовир „Тракиец“, която се ползваше за питейна до 2005 година, е с характеристика на поливна. Това заяви на днешното заседание на ОбС Хасково общинският съветник Емил Георгиев. Изказването му бе по повод исканата от него извънредна сесия за водата на Хасково, на която да присъстват министрите на околната среда и на регионалното развитие, както и омбудсмана на републиката Гиньо Ганев.

Разликата обаче е в цената – поливната струва 39 стотинки, но сме я плащали по 2.20 лв., колкото е питейната, макар всъщност тя да е била от един и същи водоем и с една и съща характеристика, продължи Георгиев.

Днес общинските съветници гласуваха да се проведе извънредна сесия на ОбС. Дотогава обаче комисията по териториално и селищно устройство, съвместно с експерти от общинската администрация и ВиК-Хасково ще трябва да уточнят какво всъщност ще искаме от министрите и другите отговорни фактори в държавата. Първото нещо според Емил Георгиев е направата на идеен проект. После да се осигури финансирането.

Георгиев даде драстичен пример с община Руен, в която има 4000 жители. Правителството отпусна за тяхната пречиствателна станция 43 милиона лева, а отказа да даде десет пъти по-малко за Хасково, където живеят 20 пъти повече хора, допълни екологът.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини