От х:

Днес в x:

Огъзено ли е правосъдието в Хасково пред един бандит

Недко Орлинов - Кертика

Обвинение в секс с малолетна, вместо обвинение в изнасилване, бе повдигнато от харманлийската прокуратура срещу Недко Орлинов, известен в града като Кертика. Бандитът, който е на още на 20 години, но вече има зад гърба си 9 присъди – за кражби и грабеж, отвлече от улицата пред дома му 12-годишно момиче с автомобил. Детето е било отведено в жилището на авер на Кертика – Асен, а по-късно и в дома на обвиняемия. И двамата насилници са били зверски пияни.

Същата нощ Недко Орлинов извършва полов акт с 12-годишното дете. Според държавното обвинение – с нейно съгласие.

Съдебният лекар д-р Христо Еленски обаче е на друго мнение. В неговото експертно заключение, представено пред разследващите, ясно и категорично пише, че са открити множество синини и белези от удари по тялото на момичето. Опитният лекар намира следи от скорошна, при това – брутална, дефлорация. Заключението е категорично – става дума за “насилствено извършен полов акт”, т.е. – изнасилване. А разликата между незаконен секс с малолетна и изнасилване се състои в доста години затвор.

Документът се намира в папката по делото. Същата папка вчера бе на бюрото на съдията в Харманли, докато се разглеждаше искането на прокуратурата за налагане на постоянна мярка “задържане под стража”. Искането бе уважено и Кертика бе пратен зад решетките.

Основанията на държавното обвинение – при разпит, включително пред съдия, момичето е заявило, че всичко е станало доброволно и не е било насилвано. Според източници на Haskovo.net от разследването, дознателят е бил на мнение, че обвинението в изнасилване няма да издържи в съда. Още повече, че според защитната теза на Кертика “той отдавна имал връзка с това момиче”. Тезата, разбира се, е повече от невероятна – колко “отдавна” би могъл бандитът да има “връзка” с дете, което сега е на 12 години?

Отговорът на загадката се крие в семейството и близките на харманлийското момиче. Отговорът всъщност се състои само от една дума – СТРАХ.

Майката на детето – Антония Велева (името на родителката е променено по етични съображения, но разказът й е абсолютно автентичен):

“Още в същата нощ започнаха да се обаждат и да ни заплашват: “Ще дойдем с брадви и колове и ще ви изтрепем, ако се оплачете в полицията”. Решихме детето да каже, че всичко е станало доброволно, защото ни е СТРАХ. Разбере ме – имам 18-годишен син, трябва да мисля и за него. Снощи (сряда вечерта – б.а.) пак се обадиха: “Внимавайте, ще дойдем с брадвите!...” В полицията са техни хора, какво можем да направим...”

Кланът на Кертика в Харманли се занимава със сводничество, твърдят хората в града. Негов братовчед – известният Айчо, от години върти бизнес с проститутки  на международния път Е-80. Братът на сводника Айчо пък е Асен, пияният до козирката авер на Кертика, участвал в отвличането на детето.

Нечия невидима закриляща ръка съпътства цялото това разследване. И това се коментира от почти всички в Харманли.

Когато водят момичето за разпит пред съдия, не допускат в залата майка му. Вътре влизат представител на детска педагогическа стая, психолог, но не и родителката. Казали й: Ти няма да влизаш вътре!

Наказателно процесуалният кодекс наистина допуска разпит на малолетни без присъствието на родител. Там пише: това се прави, ако е необходимо. Някой е сметнал, че това не е необходимо.

Но също така в НПК пише, че пострадалите при престъпление трябва да бъдат уведомявани за хода на разследването. Там също така пише, че държавните органи са длъжни да осигурят защита на свидетелите, ако такава е необходима.

Не само, че не осигурена никаква защита. Нещо повече – никой не се е интересувал дали имат нужда от такава.

Затова още вечерта на инцидента фамилията звъни неистово на известен харманлиец с отчаяна молба за защита. Забележе: Не звънят в полицията. Нито в прокуратурата. Звънят на Донко Трендафилов.

Донко се отзовава и заедно с група приятели дежурят до къщата на семейството. Впрочем и до ден днешен нито майката, нито детето са потърсени от която и да било държавна институция, призвана от закона и морала да помага на унижените и пострадалите. Такива институции с лопата да ги ринеш – Агенция за закрила на детето, социални служби, и още дълга редица от чиновници на държавна служба. Майката и детето стоят заключени в дома си, плачат и се ослушват дали не идват “ония с брадвите”.

Едва ли ще открием топлата вода – навсякъде по света сводниците плащат на полицията. Би било чудо невиждано, ако в Харманли е по-различно. Разликата обаче се състои в това, че когато в белите държави един сводник извърши такова брутално престъпление, съответният полицейски служител мигновено забравя за това и или си върши съвестно работата, или отгърмява заедно с престъпника. В нашия случай очевидно не е така.               

Адвокатката на Кертика – Галина Славова, обяснява нещата по различно. Според нея Недко Орлинов и 12-годишното момиче имали връзка отдавна. В интерес на истината, юристката не бе запозната в подробности със заключението на съдебния лекар д-р Христо Еленски. Според Славова майката на детето преди години заработвала като проститутка при същия този своднически клан – родата на Кертика. И обяснява разказа на майката с нещо като реваншизъм.

С други думи – бандитският клан възприема пострадалото семейство като своя феодална собственост и смята, че може да прави с тях каквото си поиска.

12-годишното момиче тази година няма да ходи на училище. “Не я пуснах. Децата й се подиграват”, казва през сълзи майката. Тя се замисля да напусне дори града. И всъщност – може би и държавата.

Ето това е потресаващата история на едно бедно семейство в Харманли. Като се замисли човек, тази история едва ли е единствената в изстрадалата ни и поставена на колене пред бандитите България.

Остава да видим дали правосъдието в Хасково ще се окаже нагъзено пред поредния бандит.

Б.а. Авторът на този текст дълго се колеба за заглавието му, разкъсван между възпитанието и съвестта си. Накрая възпитанието отстъпи.

Тодор Кръшков      

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини