От х:

Днес в x:

Парад на телескопите на пл. Свобода

Парад на телескопите организира Астрономическата обсерватория към Младежки център утре вечер. Всеки запален астроном може да покаже с какво гледа звездите на площад "Свобода". Атрактивното представяне започва от 19.30 часа. Това обяви ръководителката на школата Йоанна Кокотанекова. На първия парад на телескопите в Хасково ще бъдат раздадени и награди. Жури ще отличи притежателите на най-стария и на най-големия модел. С награда ще си тръгне и най-сръчният майстор на самоделен телескоп. Астрономическата обсерватория ще се представи с шест уреда, допълни Кокотанекова.

Изложбата е част от програмата на школата по астрономия за Нощта на учените на 25 септември. Ще бъдат наградени участниците в конкурсите, организирани от обсерваторията през лятото. Освен изложбата на рисунки и прожекция на най-добрите филми от надпреварата "Телескопът-машина на времето", ще бъдат излъчени и части от лентата "Очи към небето", заснет по повод годината на астрономията.

Звездната нощ ще завърши с наблюдение през телескоп на Луната и Юпитер, а при ясно време и на галактики и звездни купове.

Страните от Европа ще отбележат Нощта на учените за пета поредна година.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини