От х:

Днес в x:

Депутати на крака за 22-ри септември в Хасково, останалите със заместници

Депутатът Делян Добрев, придружен от децата си, поднесе цветя на паметника на незнайния воин

Депутатите от ГЕРБ Фани Христова и Делян Добрев, лично уважиха празнуването на деня на независимостта в Хасково. Придружени от семействата си те поднесоха венци и цветя пред паметника на незнайния войн на площад България. Останалите ръководители на институции се представиха със заместници. Тържаствено слово по случай акта на обявяването на независимостта изнесе зам-кметицата Татяна Димитрова. На тържеството присъстваха политици общественици и културни деятели. Представителен контингент на хасковския гарнизон отдаде почит пред радетелите за национално освобождение. Празничната програма на общината включваше още изпълнения на симфоничния оркестър на града, танцово шоу на клуб по спортни танци „Гранд” и фолклорен ансамбъл „Златна Тракия”. Овациите на неколкостотин хасковлии обраха и мажоретните състави към Младежки център Хасково.

На 22-ри септември 1908 година правителството на Александър Малинов обявява денят на независимостта. До тогава страната ни е била васал на доскорошния си поробител-османската империя.

..като много други граждани

Това е един от редките случаи в българската история когато моментът е бил избран изключително точно. Повечето от великите сили застават зад делото на княз Фердинанд. Резултатът е че България става суверен на собственото си бъдеще и независим играч на политическата сцена. Обявяването на независимостта е прелюдия към създаването на Балканския съюз който само след 4 години започва общобалканска освободителна война срещу Османска Турция завършила с пълно освобождение на полуострова. За съжаление на България взела ключово участие в Балканската война, впоследствие страната ни е въвлечена в междусъюзническата война вследствие на която губи териториалните си придобивки. Което пък предначертава участието ни в първата световна война на страната на Германия, довело от своя страна до национална катастрофа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини