От х:

Днес в x:

Украйна е поискала от Гърция да предаде на Русия послание за деескалация на напрежението

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал от гръцкия си колега Никос Дендиас да предаде послание на руската страна за деескалация на напрежението между Москва и Киев. Това съобщи самият Дендиас в интервю за вестник "Та неа", цитирано от телевизия Скай.

"Украинският ми колега поиска да предам послание за необходимостта от деескалация на руската страна, с която, както е известно, поддържаме редовен контакт", каза Дендиас и допълни: "От самото начало сме заявили пред всички страни, че подкрепяме независимостта, суверенитета и териториалната цялост на всички държави съгласно с принципите на международното право и на Хартата на Обединените нации".

"Гърция се обявява за деескалация на напрежението в региона при същевременно запазване на каналите за комуникация с всички заинтересовани страни. Смятаме Русия за основна и неделима част от европейската архитектура на сигурността и затова настояваме, че каналите за комуникация трябва да останат отворени", подчерта гръцкият министър на външните работи. Той уточни, че "не става дума за "поддържане на баланс". Известно е към кой Алианс принадлежим. Това е фактически избор да разговаряме с всички, неизменно на основата на международното право".

Той припомни скорошното си посещение в украинския град Мариупол, в района на който живеят около 120 хиляди гърци. Дендиас е разговарял с представители на гръцката общност там и ги е уверил в интереса на Гърция и на гръцкото правителство към тях.

Гръцкият външен министър се спря и на гръцко-американските отношения и отбеляза, че след подписването на второто изменение на споразумението за взаимно сътрудничество в отбраната основното очакване е за по-нататъшно задълбочаване на връзката на Гърция с "един традиционен съюзник". "Значителните развития, в съчетание с образцовото сътрудничество на страната ни със САЩ в рамките на инициативата 3+1 (Гърция, Кипър, Израел и САЩ), представляват признание за ролята, която вече играе Гърция по отношение на стабилността на целия регион", каза Дендиас.

Що се отнася до Източносредиземноморския газопровод (EastMed) (който наскоро изгуби политическа подкрепа от САЩ - б.ред.), Дендиас каза, че въпросът не е геополитически, а се отнася до икономическата жизнеспособност, техническите възможности за реализация на проекта и екологичните му последствия. Същевременно гръцкият министър изрази задоволство, че Европейската комисия е обявила, че ще финансира Евроазиатския електрически интерконектор (Euro-Asia Interconnector).

За гръцко-турските отношения Дендиас подчерта, че Анкара продължава с агресивната реторика и заплашва суверенитета и суверенните права на Гърция под различен претекст, като същевременно, като камуфлаж на политиката си, призовава за диалог.

Той подчерта трайната гръцка позиция, според която Атина желае диалог на основата на международното право и международното морско право, но няма да се огъне пред заплахи, нито да приеме свършени факти. Дендиас изрази подкрепа за проучвателните контакти между двете страни. "Гърция желае да се намери сближаване (на позициите) по единствения спор (между Атина и Анкара), разграничаването на континенталния шелф и изключителната икономическа зона. И в случай, че това (сближаване) не е възможно, да се съгласим да се обърнем към (Международния съд в) Хага".

За Западните Балкани Дендиас каза, че Гърция "призовава страните от региона за останат ангажирани с европейския си път и да загърбят силите на изолацията, на дестабилизацията и на възкресяването на неоосманизма, които лансират крайни идеологии и отдалечават Западните Балкани от Европа".

Гръцкият външен министър се спря и на кандидатурата на Гърция за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН в периода 2025 - 2026 г., като спомена, че 97 страни вече са се ангажирали писмено да подкрепят избора й.
Дендиас подчерта още стратегическото решение на Гърция за отваряне към страните от Африка, континента с най-голям икономически и демографски растеж в света. Той съобщи, че скоро ще направи посещение в Сенегал, където ще открие гръцко посолство. Подобно отваряне на Гърция се очаква и към Южна Америка, Азия и Океания.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини