От х:

Днес в x:

Баби гледат пауни в старческия дом

Минизоопарк в старческия дом в Харманли стана атракцията на града.

Заради красивия си двор и интересните обитатели на къта социалното заведения е предпочитано дори от младите майки, които идват на разходка с децата си.
Дървени фигури на баба и дядо приветстват гостите още на входа на паркчето. Няколко заграждения с красиви птици, цветни лехи, фонтан от камъни, писана каручка и декоративна чернишева ограда, са само част от уюта, който бабите са спретнали край дома.

Идеята за създаването на уникалния парк, тръгва от решението на  кмета на Харманли Михаил Лисков общината да направи нетрадиционен подарък на възрастните хора, като им донесе в дома  двойка пауни, разказва психоложката  Светлана Карагьозова.

Когато пристигнали, птиците получили ефектните имена –Илонка, защото идвала от Унгария и Горан, който пък бил от Сърбия, обяснават бабите от дома.

По-възрастните от тях, които са родом от Харманил, си спомнят ,че преди много години на това място също е имало пауни.

Сградата, където се помещава днес дома на възрастните, била  диспансер за белодробни заболявания и неговия управител д-р Костов пръв наложил традицията в двора да бъдат пуснати няколко от красивите птици. Целта била в грижа за тях болните по-лесно да прекарват дните на лечението си.

Днес пернатите обитатели продължават мисията на предшествениците си, като носят радост на хората от третата възраст.

За 38-те домуващи  суетенето около уютното дворче и минизоокъта е като трудова терапия.

С идването на птиците в началото на лятото бабите запретнали здраво ръкави  и се амбицирали да създадат най-красивото кътче в града.

Донесли семена от разнообразни цветя и с помощта на хората от персонала се хванали на работа.

От както са започнали инициативата са по-радостни, защото времето им е ангажирано с нещо полезно, пък и се радват на ефекта, който са постигнали.

В творческата работа се включва и електротехника на заведението Георги Михайлов, който бързо стъкмил  дървени пейки за отмора от преполовени дънери.

След разходка край р. Арда били събрани и няколко дузини речни камъни, с който направили в дворчето каменен фонтан.

 Бай Георги измайсторил дървените фигури на мъж и жена, а старци ги доокрасили като им сложили мустаци и плитки, а за разкош дори капели, и всички започнали да ги наричат „ бабата и дядото“.

Чули за инициативата по разкрасяването на старческия дом, жители на Харманли решили също да се включат в начинанието и им донесли 8 гълъба. От общинския волиер край града пък допълнили птичата колекция с фазани, кеклици и яребици.

За да стане още по -китно местенцето домъкнали и стара каручка.

 Четвъртокласник от  местния кръжок я изрисувал за ден. Най-новата придобивка на двора край старческия дом все още не е завършена. Това е чернишева ограда, която подхванали да плетата, но пръчките им стигнали до половината и сега хората се нядавят, че все ще се нямерят стопани, които да им разрешат да си отрежат помалко от черниците им, та оградата да стане цяла. 

Бабите се радват, че заради красивата и спокойна градина, която са създали, все по-често наоколо се завъртат  млади майки с децата си.

 „ Като внучета са ни малките. Някои проходиха пред очите ни. Хубаво е когато има млади хора наоколо“,  не крият вълнението от посещенията на малчуганите беловласите.

На младите жени пък са полезни с рецепти и разни бабини мъдрости.

 
  Психоложката Светлана Карагьозова се надява, че скоро ще завършат чернишевата ограда
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини