От х:

Днес в x:

35 хиляди в Хасково свършиха постите, започват 3 дневни софри

Не по-малко от 35 хиляди мюсюлмани от Хасково днес официално приключиха едномесечните пости, наложени от свещения месец Рамазан. От 20-ти август до 20-ти септември на вярващите се забраняваше храна и вода от изгрев до залез слънце и се налагаше пълно полово въздържание. От днес в рамките на 3 дни започва така нареченият байрам, в който правоверните могат да наваксат всичко, което са пропуснали, т.е. разрешена е всякаква храна, цигари алкохол и сладки неща, задължително започващи с баклава. 70 дни по-късно е и последният мюсюлмански празник за календарната година-така наречения Коч Байрям.

Финалните молитви на свещения месец днес приключиха точно в 8 часа. Те се провеждаха едновременно на 14 места в Хасково. Във времето на равносметка става ясно, че всеки мюсюлманин,който се е отклонил от постите по канон ,получава наказание. Всеки ден ,в който се е блажил, се умножава по 60, в които отново трябва да се въздържа. Ако не по негова вина е прекратил поста, трябва само да отслужи пропуснатите дни впоследствие. Оценя се и спазването на някои специфични ритуали като така наречения фитер. Според него всеки човек трябва да задели минимум по три лева за да ги даде на избран от него беден човек. Според друга традиция пък имотните дават благотворителна вечер ифтар, която е за нуждаещите се от всички вероизповедания.

Най-щастливи от прекратяването на поста бяха собствениците на дюнери в града. Още от ранна сутрин те започнаха с рекордни обороти- мръвки, кебап и всякакви благинки, които обичайната им клиентела стриктно избягваше през последния месец.

Дарения за бедните-фитер
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини