От х:

Днес в x:

Посланикът на Азербайджан гостува в община Кърджали

Кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис и председателят на Общински съвет инж.Юсеин Ахмед проведоха днес работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в София Н.Пр. г-н Хюсеин Хюсеинов.. В срещата участва и заместник-кметът Тунджай Шюкрю.

Обсъдени бяха  възможностите за партньорство в различни сфери – култура, образование и икономика. Кметът на Кърджали  запозна госта с богатото културно-историческо наследство на Източните Родопи, с икономическия профил на общината, синвестициите в района.

Той припомни, че през 2019г. община Кърджали и посолство на Азербайджан организираха провеждането на празника Невруз в Кърджали, реализирани бяха и други съвместни инициативи в сферата на културата и образованието. В Кърджали живеят хора от различни етноси и религии, отношенията са изградени на основата на  толерантността и уважението към другия. Затова празника Невруз намери своето естествено място в Кърджали, подчерта кметът.

Н.Пр. Хюсеин Хюсеинов  каза, че през 2022-ра се навършват 30 години от началото на дипломатическите отношения между България и Република Азербайджан.Годишнината ще бъде отбелязана с различни културни събития в Баку, с посещение на български предприемачи там за участие в търговско изложени. Той припомни, че в близост до столицата на Азербайджан е изградена Свободна икономическа зона, която може да даде  шанс за представяне на българските производители и оттам те биха могли да намерят път и към пазарите на Средна Азия.

Коментирани  бяха възможности за  разширяване на двустранните контакти и реализация на съвместни проекти, побратимяване между община Кърджали и община от Азербайджан, създаване на приятелски връзки между училища от Кърджали и от Баку и др.

Дипломатът посочи, че през март екип от кърджалийския театър ще представи в София със съдействието на посолство на Азербайджан оперетата "Аршин Мал Алан".Това емузикална комедия от основателя на първата опера в мюсюлманския Изток УзеирХаджибейли, която се реализира в местния театър с подкрепата на Министерство на културата на Азербайджан.

След края на срещата посланик Хюсеинов и д-р инж.Азис посетиха  край Кърджали трасето на газовия интерконектор между Гърция и България.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км, от които 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и ще се свързва с българската газопреносна система при Стара Загора.

Очаква се газовата връзка Гърция-България да бъде въведена в експлоатация до 1 юли, за да може страната ни да получава договорените с Азербайджан количества газ.

Това съобщиха от Пресслужбата на Община Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини