От х:

Днес в x:

Кметът Иванов платил на сина си 86 бона за нищо

Георги Иванов

Кметът на Хасково Георги Иванов е изплатил 86 284 лв. за неизвършен ремонт от фирмата на сина му Станислав Георгиев Иванов, пише в днешния си брой “24 часа”.

Нарушението е установила Агенцията за държавна финансова инспекция в доклад, с чието копие вестникът разполага. То било поискано по закона за достъп до обществена информация. Докладът е предаден на прокуратурата.

Сумата е по договор за ремонт на почивна станция "Смокините". Фирмата изпълнител е "Алфа С" на сина на градоначалника – Станислав Иванов. Инвеститорският контрол, назначен от кмета, заверявал протоколите за строителни работи, без да се интересува от тяхното изпълнение.

Вестникът е потърсил Георги Иванов за коментар на изнесените факти. "Няма такова нещо. Има си ревизионен акт, който ще ви покажа след празниците. Освен това не знам защо строителното министерство взима отношение, след като в последните 4 г. не е дало и лев на община Хасково", казва кметът пред репортер на изданието.

Финансовите инспектори се натъкнали и на сериозни нарушения при сделки с общинска собственост, допълва вестникът. Описана е подобна сделка от 2002 година, когато се провежда търг за право на строеж на общински парцел. Съществуващата едноетажна сграда трябвало да се дострои с още един етаж в срок от 5 години. През 2006 г. обаче в общината постъпва молба от фирма на другия син на градоначалника – Павел. Името на фирмата е “Бета П”. В молбата се твърди, че “Бета П” е откупила правото на строеж от спечелилото търга дружество и предлага одобрен архитектурен проект за бъдещата сграда. Според инспекторите към датата на молбата няма такъв проект, нито нотариален акт за собственост. Въпреки това само за 3 дни кметът подписва споразумението с "Бета П". Одобрено е изменението на плана за застрояване и площта се увеличава с 1271 кв. м. Определянето на цената за плащане на предоставената нова площ станало не по пазарна оценка, както гласят разпоредбите на закона за общинската собственост, а по цена, определена от общинския съвет през 2005 г., или по 32 лв./кв. м. В описаната от “24 часа” сделка вероятно се има предвид строежът на хотела до пожарната в Хасково.

По аналогичен начин било процедирано и с друг общински имот - пак в полза на "Бета П", установили инспекторите. Този път са предоставени допълнително 638 кв. м за застрояване и кметът издава заповед за заплащане на допълнително предоставената площ на цени, отново по-ниски от пазарните

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини