От х:

Днес в x:

Кабинет за неотложна помощ ще има. Търсят се спешно специалисти

Джипитата и д-р Румяна Бойлова се срещнаха при кмета на общината, за да решат проблема с кабинета за неотложна помощ в Първомай. От 12-те лични лекари с практика в населените места от общината,  са присъствали 8. По време на кратката среща е постигнато споразумение кабинет за неотложна помощ да има на територията на МБАЛ – Първомай. Проблемът му е в липсата на кадри. Затова най-важната и най-трудна задача на този етап е да бъдат намерени специализанти, лекари, фелдшери, които са готови да поемат работата на кабинета. Всяко дежурство ще се заплаща по 150 лв. Личните лекари, които биха сключат договор за своите пациенти, ще плащат по 0,22 лв. за всеки от тях – средства, които трябва да обезпечат финансово кабинета.

Д-р Петя Маджарова разказа, че неотложни кабинети в миналото са функционирали като част от „Бърза помощ“. В структурите е имало спешен екип, който е посещавал болните на място и неотложен – който е преглеждал в кабинет. По-късно държавата е „разтурила“ тази организация, а сега се опитва да възстанови реда.

„Говорихме, срещата мина делово“, разказа още д-р Маджарова, която е доволна от развитието на нещата. Според нея това е най-доброто решение за всички пациенти от Първомай и общината.

По време на срещата е обсъждана и възможността да има нощна аптека в Първомай. Всички присъстващи са се съгласили, че това е частен бизнес, няма нормативна уредба и финансова изгода за съществуването на такава аптека.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини