От х:

Днес в x:

Губернаторът: Таксата за кабелите е незаконна

Румен Данев

Областният управител Румен Данев е спрял решението на Общинския съвет в Хасково, с което се определяше такса от 25 лева на линеен метър за издаване на разрешително за разкопаване на градинки, улици и тротоари за полагане на кабели. Както Haskovo.net писа още тогава, увеличението на налога е повече от 1000 пъти.

На заседанието на ОбС миналия месец групата общински съветници от ГЕРБ се противопоставиха на предложението и го обявиха за незаконно. Кметът Георги Иванов, който бе вносител на докладната, обясни, че със Закона за електронните съобщения се премахват сервитутите. Законът забранява на общините да събират такси за преминаването през общински площи на комуникационни кабели. Оспорваната такса обаче бе обоснована със закона за местното самоуправление и местната администрация, според който общините имат право сами да определят размера на налозите. Същият закон обаче изисква този размер да не превишава разходите, които администрацията прави за дадената услуга.

Общинският съветник от ГЕРБ Антон Иванов изрази съмнение, че един чиновник, правейки оглед на 1000 метра улица или тротоар, заработва 25 000 лв., колкото се иска от общината като такса за услугата. Освен това според него след издаване на разрешително за строеж, не би следвало да се искат никакви други разрешения, защото според закона режимът вече е уведомителен, а не разрешителен.

Въпреки аргументите на групата от ГЕРБ общинските съветници гласуваха предложението и то бе прието.

Днес юристите на областната администрация са внесли в административния съд в Хасково искане това решение да се обяви за незаконосъобразно и да бъде отменено.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини