От х:

Днес в x:

Рентген за 600 хиляди пази от радиация

Нов рентген от престижната японска марка „Шимадзу“ започна работа от днес в рентгеновото отделение на многопрофилната болница. Апаратът е на стойност 600 хиляди лева. За разлика от своите по-стари аналози, той разполага с индивидуално дозиметрично устройство което изчислява количеството радиация погълнато от всеки пациент. Така те освен снимка, получават и информация за какъв период трябва да избягват повторно облъчване. Контролираната радиация прави уредът и много по безопасен за изследваните сподели началникът на рентгенологията д-р Нешо Грозев. Той е и абсолютно безопасен и за персоналът. В цената на рентгена е включена и подготовката на помещението за експлоатация, казаха от варненската фирма-доставчик. Поставени са оловни стъкла и бариева мазилка. При инсталиране на цифров принтер, рентгеновите снимки ще стават моментални, обрисуваха допълнителните предимства от фирмата. Самия принтер още не е взет.

Рентгенът може да снима всичко-от дробове до кости стави и синуси. Цифровата информация може да се предоставя незабавно по компютърната система на болницата до този лекар който се нуждае от нея при диагностиката. Скоростта на манипулацията увеличава многократно капацитета на отделението, смятат специалистите.

„Шимадзу“ дава минимален „живот“ на уреда 10 години. На практика обаче рентгенът може да функционира десетилетия. Фирмата доставчик пък се ангажира с 26 месечна пълна гаранция и още 10 месеца безплатна работа по поддръжката.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини