От х:

Днес в x:

Стягат кръстоносен поход за водата на Хасково

Емил Георгиев

Истински кръстоносен поход за водата на Хасково иска в докладна записка до ОбС общинският съветник Емил Георгиев. В нея се предлага провеждането на извънредно заседание на общинския съвет, посветено изцяло на проблемите с водата. Той иска на него да бъдат поканени двама министри – на регионалното развитие и на екологията, всички депутати от хасковския регион, председателя на парламентарната комисия по околна среда и водите, омбудсмана на републиката Гиньо Ганев, областния управител, както и шефовете на ВиК и РИОКОЗ. Предложената от него дата за извънредната сесия е 23 октомври тази година от 15 часа в зала „Хасково“.

Истинско бедствие и водна криза очакват областния град до 2-3 години, ако не се вземат спешни мерки за изграждане на пречиствателна станция на яз. „Тракиец“, пише Георгиев в докладната си.

В изложението си Емил Георгиев описва подробно сагата с пречиствателната станция на „Тракиец“. По думите му бившият строителен министър Асен Гагаузов е излъгал два пъти представители от Хасково, че парите за пречиствателната са осигурени. След като бил разобличен в кабинета на бившия социален министър Емилия Масларова, Гагаузов отново ги метнал, че обществената поръчка ще стартира до дни. Това обаче не  се случило.

Язовир „Тракиец“ и до ден днешен няма издаден акт 16 за експлоатация, пише Георгиев. Строителството на съоръжението е завършило през 1967 година. Същата година от София пристига комисия за държавен строителен контрол, която обаче отказва да издаде разрешение за въвеждане в експлоатация. Причината е, че една от изпускателните кули, (т. нар. „саваци“), е неизправна. Комисията издава предписание за изпразването на язовира и ремонт на неизправната кула. Това обаче не се прави. Вместо това тогавашното ръководство на общината си затваря очите и разрешава използването на язовира за поливни нужди. Така „Тракиец“ се експлоатира без разрешение 42 години.

Водата на язовира се използва за питейни нужди от 1976 г. От 2005 година това е забранено заради лошите показатели на водата, особено високото съдържание на манган, което е опасно за здравето.

Сега водоподаването за града и селата наоколо е с максимални възможности до 500 л./секунда. Водоизточниците са на много и различни места, което води до голям разход на електроенергия, а оттам – до висока цена на водата – 2.22 лв./кубик. Освен всичко други при темповете на растеж на Хасково след 2-3 години те ще са и крайно недостатъчни, което може да доведе до изключително сериозна водна криза, предупреждава Емил Георгиев.

Затова съветникът призовава мобилизиране на всички сили за решаване на проблема. Разглеждането на неговото предложение ще стане следващия петък, за когато е насрочено заседание на ОбС Хасково.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини