От х:

Днес в x:

МВР спипа 11 крадени джипове и лимузини в Хасково

11 луксозни автомобили – джипове и лимузини, бяха конфискувани при акция на МВР в Хасково. За 6 от тях експертите са категорични, че са с пренабити номера, останалите 5 все още се проверяват, но по всяка вероятност също ще се окажат крадени. При същата акция на МВР в Стара Загора са иззети още 7 крадени скъпи возила.

Трима души, сочени като извършители на кражбите, са в ареста. Двама от тях са от Стара Загора, един е от Хасково. Те са с криминални досиета за кражби, сводничество и обсебване. В операцията по разбиване на бандата освен полицаите от двата областни града, са участвали криминалисти от Испания и Германия.

При обиските са били иззети типови непопълнени бланки на договори за покупко-продажба на МПС със сериен номер и воден знак на кралство Испания, множество ключове от автомобили, сервизни книжки за техническо обслужване на моторни превозни средства, както и множество мобилни телефони и СИМ карти, ползвани от групата.

Криминалистите са установили две престъпни схеми на бандата. В единия случай крадените коли с фалшиви документи се транспортирали до България. Преди регистрацията им се пренабивали номерата на рамата и двигателя. Използвали се и крадени оригинални бланки на договори за покупко-продажба.

При другата схема се създавали автомобили-двойници. Коли, крадени в България, се представяли в пунктовете за регистрация като „нов внос“. Идентификационните им номера отговаряли на друг автомобил, но от същата марка и модел.

Така „двойникът“ спокойно се движел в страните от ЕС.

Повечето автомобили са от и висок клас и са от престижни марки – „БМВ“, „Мерцедес“, „Ауди“. Два от джиповете са БМВ X5, а единият от мерцедесите – Е-220 CDI.

От МВР не огласиха имената на собствениците, които са изгорели с луксозните возила. Криминалистите засега приемат, че те са били добросъвестни купувачи, т. е. не са знаели, че карат крадени коли. Сред изгорелите е и кметът на хасковското село Книжовник Наско Колешев, чийто джип „Хюндай Санта Фе“ също бе конфискуван преди няколко дни, за случая Haskovo.net писа още тогава. Той обясни, че е взел колата на изплащане, но още не е платил цялата сума и затова не е прехвърлил автомобила на свое име. Джипът му все още е със софийска регистрация. Някои от останалите иззети коли са с чужди номера, но има и със софийски, кърджалийски и хасковски табели.

Тодор Кръшков

 

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини