От х:

Днес в x:

Виновните за забавения старт на газовата връзка България-Гърция- на прокурор

Виновниците за забавянето в пуска на междусистемната газова връзка България-Гърция трябва бъдат дадени на прокурор. За това е категоричен депутат от Хасково от коалиция „БСП за България“ Владимир Маринов. Той коментира темата пред журналистите от областния град. 

Маринов изрази възмущението си, че от започването на проекта преди повече от 10 години  са построени едва 182 километра ни то при осигурено финансиране. 

Депутатът припомни, че в края на миналата година енергийният министър Андрей Живков посочи от парламентарната трибуна, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова до крайния си срок, който вече на няколко пъти беше удължаван и който в крайна сметка към днешна дата вече изтече, заради което ще се плащат неустойки от страна на изпълнителя. Поискано е и ново удължаване на срока през миналата седмица, но такова е отказано категорично от страна на Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг, посочи на брифинга Маринов. 

Интерконекторът  България-Гърция  е изключително важен за страната ни, още повече в контекста на главоломно скачащите цени на газа. По него очаквахме доставката на вече договорените количества природен газ от Азербайджан, който е на по-евтина цена от 1 юли 2022 година, за когато е отбелязано  въвеждането му в търговска експлоатация. Този срок обаче вече на практика е пропуснат, тъй като щеше да е пусков, ако завършването на трасето се беше случило в срок, т.е. до края на 2021 година.

Ясно е, че в момента изграждането на интерколекторът продължава да върви частично.                                                 

Около 2 млн.лв. обаче са ежедневните пропуснати ползи за страната ни от забавянето на резервираните вече количества азерски газ, пресметна Владимир Маринов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ха
    Хасково сънджак
    16 -2
    17:30, 10 яну 2022
    Нашето депутат че от коалицийката се събуди ! До сега искаха оставката на прокурора а сега виновните на прокурор! Ех че смешно строителите на газопровода са гръцка фирма и гръцката прокуратура ли ще бъде сезирана или направо на Кьовеши ?
    • Къ
      Къде е Делянчо ?
      23 -10
      17:42, 10 яну 2022
      Къде е Делянчо Добрев да даде ясни обяснения, как при неговото управление на сектор Енергетика, за 10 години не можаха да построят този газопровод ? Родоотстъпник и мижитурка!
  • 2
    Ев
    Евалла мисирки
    9 -3
    19:51, 10 яну 2022
    Много червени новини пускате днес. Парите потекоха към медията явно. Браво. Така се прави. До вчера с едните, от днес свирите на другите. Между другото ще дадат на прокурур гръцката фирма на кукуво лято.
  • 3
    Бъ
    Българи
    5 -3
    19:54, 10 яну 2022
    Българите не стават за нищо
  • 4
    Ни
    Николай
    6 0
    08:17, 11 яну 2022
    Ще ви пуснат малко по-евтин газ от Азербайджан, като промоция, реклама, оплюване на руската, и след като заработи инсталацията за регазифициране на втечнения американски газ в Александруполис, ще я плащате прескъпо и няма да позволят на никого даже да мърка!!! Ьащо бг правителството не си договори директно евтин газ с Руси? Защото е колониално управление и самата мисъл за такова нещо ще бъде шамаросана от "Козяк"!
  • 5
    Ми
    Мишо
    5 -1
    08:18, 11 яну 2022
    Управляващите партии в надпревара в лизачество на САЩ! БСП са големи майстори.,
  • 6
    По
    потърпевш
    4 0
    12:06, 11 яну 2022
    Тоя червен депутат ще обясни ли как след актуализацията на пенсиите по настояване на Нинова малките пенсии станаха по малки, а големите по големи. Тая червена чума трябва да се забрани със закон.
Последни новини