От х:

Днес в x:

500 се кланят на космите на Мохамед

Децата започват поклонението

Не по-малко от 500 мюсюлмани участваха в свещената молитва теспих намаз, която е част от ритуалите по време на свещения мюсюлмански месец Рамазан. В централната джамия на Хасково днес бе извършен и ритуалът Кадир Геджеси на който пък правоверните се поклониха пред косъм от брадата на Мохамед. Свещената реликва се показва на мюсюлманите в точно определен ден от Рамазана и се счита, че който се докосне до нея получава благоволението на господ. По този повод мало и голямо от селата и областния град се бе изсипало на централната градска улица. Имаше семейство и от Момчилград, а една фамилия бе родом от Ардино, въпреки че ритуалът в по близкия Кърджали предстои през идващия вторник. Освен поклонение пред тленната останка на великия пророк, вярващите оставяха и дарения. „Дори и 5 лв одесеторява благоволението на Аллах. Няма изискване колко да са, важното да е от сърце”, коментира регионалния мюфтия Фаик Хаджи Мурад. Той поканил за ритуала специален ходжа от Турция, който прочете молитвата.

Космите от Брадата на Мохамед са много. Според поверието, когато свещения мъж си постригвал брадата сподвижниците събирали окосмяването и го пазили от поколение на поколение. И така 1 400 години. В България се съхраняват такива реликви на 5-6 места и в определен момент обикалят страната.

Косъм от брадата на Мохамед

Въпреки кулминационния момент в Рамазана, строгите пости не се отменят, категоричен е Хаджимурад. Поне до 20-ти септември, храната и водата са абсолютно забранени от изгрев до залез слънце. На въпроса не се ли допускат изключения след 24 дена пост, заради здравословно състояние например, отговорът бе не. Оказа се обаче че мюсюлманите нямат проблеми с ограниченията. Някои дори спазвали и християнските пости по здравословни причини. Никой не контролира паството освен вярата му смятаха вярващите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини