От х:

Днес в x:

Лютеница по прогноза

Краткото затишие от дъждове позволи на много стопани да подновят приготволенията на зимнината. В крайните квартали и днес бяха поставени скари, на които апетитно димяха чушки и патладжани. Паралелно с това, предприемчиви домакини бъркаха с огромни дървени лъжици сместа, от която се подготвяше любимата домашна лютеница. Водени от принципа, че информираността е предимство, стопанките от квартал „Червена стена” ежечасно се осведомяваха за прогнозата за времето от близката метеорологична станция.

От там обещават ,че днес следобяд няма да вали,  може да прикапе малко вечерта, разсъждаваше консултативен съвет от баби пред един от блоковете. Разпределението на дейностите бе такова, че когато времето само припръсква ,а не вали сериозно, се приготвят компоти. Ако е сухо- лютеница, която по традиция се вари в огромни открити казани. Пък и живия огън ,поддържан от дърва и брикети също не понася дъжд, който напоследък е често септемврийско явление. Затова и на деншната суха неделя около всеки блок имаше поне по няколко пункта за варене на лютеница. Макар, че домашният продукт излиза не по-малко скъп от купешкия, хората са си свикнали да затварят буркани. Внуците ги предпочитат, бе лаконичното обяснение.

А иначе сметките са безпощадни-червени чушки по минимум лев и 40 за кило, домати по поне 80 ст, плюс все по скъпа захар, буркани и капачки, превръщат домашната вкусотия едва ли не в лукс. Ритуалът по приготвяне на зимнина продължава неотклонно до края на септември. Разбира се, ако метеопрогнозата и скътаните финанси позволяват това.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини