От х:

Днес в x:

Именикът отец Никола служи за 160-годишнината на храма в с.Тракиец

    Именикът днес отец Никола отслужи празнична литургия в храма в хасковското село Тракиец, който също носи името на Св.Николай Мирликийски Чудотворец.

    На храмовия празник дойдоха православните християни от селото. В божия дом те запалиха свещи за здраве и за да измолят закрила над населеното си място от Свети Николай.

    Отец Никола поздрави миряните и им благодари, че са дошли на храмовия празник за почит на светеца -патрон на църквата им, за когото в тропара му се казва, че е правило на вярата и вселенски учител.

    „Ние православните се молим на Св. Николай Мирликийски като застъпник, понеже той е един от стълбовете в православието. Срещу православната вяра винаги е имало нападения, а към изповядващите я- гонения. Но точно в тези моменти Бог не ни забравя, изпраща ни такива учители, които знаят кое е правилното и как то да бъде отстоявано, какъвто е Св. Николай Мираклийски. Той се е преборил с ерестта и е запазил своята смиреност и кротост. Трудно е да бъдеш и смирен, и стълб в правилната посока. Днес, за съжаление, ние не можем да покажем смирение. Всеки от нас отстоява своето и всеки казва, че е прав“, обърна се в словото си отец Никола и призова към смирение и единение.

    След литургията в храма, в Тракиец беше спазена традицията на Никулден да се раздава риба за миряните.

    На днешния празник  и в църквата в село Сърница “Св. Николайю Чудотворец“ хората почетоха светеца. Настоящата сграда на храма е от началото на 20 века. Макар и малцина останали християни, местните поддържат православната вяра и се събират по празниците заедно. Отец Серафим отслужи днес празничния водосвет там.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      ДА ДОВЪРШАТ Храма в Орфей
      ........
      Видя се че Гробарето нищо няма да направят
    • 2
      Ед
      Един
      2 0
      21:37, 6 дек 2021
      Толкова вярващи,да бяха помогнали на църквата,един хубав съд да има,а не пл.кофа...
      На всички именници-здраве.
    Последни новини