От х:

Днес в x:

Данъчното облекчение за деца само за родителите без задължения и платени облагаеми доходи

Ползването на данъчно облекчение за деца, което тази година наистина приповдигна настроението на родителите, ще се случва само ако този от тях, който кандидатства за връщане на сумата, е напълно изряден пред данъчните власти. Това означава, че трябва да се е издължил по облагаемите си доходи, осигурителни вноски или други вземания, като например глоби, които са изпратени за събиране в НАП.

Ако родителят има такива, трябва първо да ги погаси, преди да представи документите за ползване на облекчението.

Освен физическите лица, облекченията за деца ползват и едноличните търговци. През годината тези, които кандидатстват за сумата трябва да са получавали доходи, облагаеми с годишни данъци.

Хората, които са без доходи или са получавали само необлагаеми такива, каквито са обезщетенията за майчинство и безработица, например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен или патентен не могат да ползват облекчението.

До 2020 г. данъчната отстъпка бе едва 20 лв. за едно дете. Новото облекчение обаче ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 година.

По принцип данъчното облекчение се ползва само от единия родител, но ако доходът му не позволява да ползва облекчението в пълен размер, част от него може да ползва другият родител.

Новите, по-високи данъчни облекчения могат да се заявят по два начина.

Единият от тях е чрез декларация, която се подава пред работодателя. Срокът за това е 31 декември, тази година.

Вторият начин е чрез подаване на декларация пред НАП. Тук срокът започва да тече от 10 януари и продължава до 3 май, 2022 година.

Ако родителят избере да ползва данъчното облекчение за деца през работодателя си, ще получи сумата до 31 януари. Този вариант обаче е по-удачен за държавните или общински фирми. Частниците използват предимно втория.

При подаване на декларацията за възстановяване на данъка пред НАП, приходната агенция възстановява сумата в едномесечен срок от датата на подаване на годишна данъчна декларация.

Сумата, с които тази година е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за едно дете е 4 500 лв., 9 000 лв. е тя за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1 350 лв. за три и повече деца.

За отглеждане на едно дете с увреждания намалението е в размер на 9 000 лв., като сумата за получаване е 900 лева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини