От х:

Днес в x:

Международният ден на хората с увреждания: Още един повод да си подадем ръце

Изображение 1 от 4

    Община Хасково почете днес хората с увреждания на техния Международен ден.

    Кметът Станислав Дечев изпрати поздравителни адреси към представляващите ги организации. „Международният ден на хората с увреждания е още един повод да си подадем ръце, за да докажем, че заедно можем да премахнем и най-непреодолимите прегради. Благодаря Ви за търпението, мъдростта и отговорността! Пожелавам на всички преди всичко здраве, несломим дух и силна вяра!“, се казва в него. А на място с членовете на социалните съюзи и организации се срещна заместник-кметът Динко Тенев. В Хасково те са: Сдружение Клуб на инвалидите с физически увреждания, Районна организация на глухите, Клуб за рехабилитация и социална интеграция на лица с увредено зрение, Сдружение „Диабет 2012“, Съюз на диабетоболните, Българска асоциация на хора с онкологични и други заболявания, Дружество на военноинвалидите, Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Дневен център за деца и младежи с увреждания „Марина“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания, Дом за пълнолетни лица със сетивни нарушения.

    Той предаде на хората в неравностойно положение специалното обръщение на кмета.

    3 декември е обявен в световен мащаб за отбелязване на Международния ден на хората с увреждания през 1992 година от Генералната асамблея на ООН.

    Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите.

    В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението има някаква форма на увреждане. В България по данни на НСИ до 2011 година с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане имат 474 267 души. От тях 9 039 са деца, а 465 228 са хората на 16 и повече навършени години.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Да
      Да
      3 -1
      14:27, 3 дек 2021
      Нещо черни мазни жители на Република не виждам всички са с ТЕЛК а не си празнуват празника
      • Он
        Онкоболен
        6 0
        14:52, 3 дек 2021
        Не са виновни те а онези корумпираните лекари които работят в ТЕЛК.Ставал съм свидетел как за 300 лв дават телк решение на здрава жена
    • 2
      Км
      Кмета
      3 -1
      15:01, 3 дек 2021
      Трябва да се закрият всички ТЕЛК комисии и чрез централно електронно здравно досие да се случват нещата
    Последни новини