От х:

Днес в x:

Пътна полиция с практически препоръки към студентите във връзка с 8 декември

Независимо от продължаващата втора година ситуация, възникнала с разпространението на COVID, студентският празник отново ще бъде отбелязан от студенти и техни приятели. По традиция 8 декември е свързан с пътувания и неколкодневни празнувания в хижи, хотели и други подходящи за това места в страната или извън нея. През 2021 г. 8 декември е в сряда и това е предпоставка за очаквано по-ранно отпътуване към местата за купоните и връщане обратно през втората половина  на седмицата. Времето създава условия за комбиниране на студентския празник с Никулден на 6 декември.
Във връзка с осигуряване на личната безопасност по време на празничните дни в началото на декември пътна полиция препоръчва:
- Помнете, че на пътя не сте сами и бъдете отговорни. Много други хора в същия момент вероятно са потеглили на път за работа или за семеен отдих. 
- Предварително се информирайте за прогнозата за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища.
- Ако прогнозата за времето за района, в който ще празнувате, е за влошаване на метеорологичната обстановка, празнувайте на друго място. 
- Ако планирате да празнувате повече от два дни в комбинация с пътуване, си осигурете не само храна, напитки и музика, а и безопасно придвижване по пътищата на страната.
- Проверете състоянието на превозното средство, с което ще пътувате, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи. 
- Ако още не сте сменили гумите с подходящи за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм, направете го сега.
- Ако парното не работи и до отпътуването не може да се отстрани повредата, намерете друг превоз.
- Ако стъклопочистващата система не е изправна, отстранете повредата или пътувайте с друг автомобил.
- Не забравяйте, че в автомобила трябва да има светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка.
- Осигурете си буксирно въже, проверете състоянието на резервната гума и съдържанието на аптечката.
- Вземете зарядни устройства за акумулатор и мобилен телефон.
- Нека шофира най-опитният – както на отиване, така и на връщане.
- Ако нямате опит в шофирането при зимни условия, поинтересувайте се от експерти как да реагирате при попадане в аквапланинг, при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други „климатични капани“.
- Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, нека водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава тръгнете на път.
- Ако компанията е съгласна, изберете алтернативен транспорт.
- Ако попаднете в рискова ситуация, първо сигнализирайте на 112, а след това на близките си, на приятели и др. 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини