От х:

Днес в x:

Само на планети, приличащи на Земята, може да има живот

Условия за живот може да има единствено на планетите, чиито размери не се различават съществено от тези на Земята, установиха астрономи, предаде БТА.

Изводите си учените ще представят на конференцията на Европейския конгрес по изучаване на планетните системи в Потсдам, съобщи сп. "Ню сайънтист".

Живите организми могат да съществуват на Земята благодарение на относително стабилния климат и наличието на магнитно поле, което защитава живота от космическото лъчение. Стабилността на климата е невъзможна без тектонска активност, по-точно без движението на тектонските плочи.

Образуващият се в атмосферата излишък на въглероден диоксид по време на определени химични реакции попада в земните недра през появилите се разломи. Движението на тектонските плочи се извършва за сметка на конвективните движения в мантията, нагрявана от ядрото.

Авторите на изследването са установили, че в недрата на прекалено големите планети някои параметри на магмата, като например налягането, са прекалено големи, за да се движат плочите толкова много, колкото и на Земята. Освен това такава "неподвижност" лишава т.нар. суперземи от магнитно поле.

Според изчисленията на изследователите нужната за съществуването на живи организми тектонска активност може да се поддържа само на планети с размерите на от 0,5 до 2,5 земни. Ограниченията по отношение на магнитното поле също изключват суперземите.


Не всички учени обаче са съгласни с тази хипотеза. Някои специалисти са на мнение, че нивото на въглероден диоксид се поддържа не само за сметка на тектонската активност. Алтернатива е например активността на вулканите. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини