От х:

Днес в x:

Скандал: Преглед за болни от рак на гърдата - на 240 км от Хасково

Д-р Балабанов се надява министерската разпоредба да се промени

Като "невероятно" определи хасковският лекар Венко Балабанов решение на министерството на здравеопазването, според което пациентите с диагноза рак на гърдата в региона трябва да се диагностицират в лаборатории на повече от 200 км. от града. МЗ реши да оторизира само три референтни лаборатории в страната за изследване на ХЕР2. Това са видове рецептори по които се преценява доколко болеста е напреднала. Само с тези резултати пациентите могат да кандидатстват за отпускане на скъпоструващи лекарства, които покрива Министерство на здравеопазването (МЗ). Трите лаборатории се намират в УМБАЛ „Александровска”- София, УМБАЛ „Св. Марина” – Варна, УМБАЛ „Г. Странски” – Плевен. Изследвания на ХЕР2, направени в друга лаборатория не се вземат под внимание от Централната комисия към МЗ, която разглежда поименните протоколи за отпускане на скъпоструващите медикаменти. Мярката на министерството е във връзка със зачестилите случаи на неизрядна документация за отпускане на скъпоструващи медикаменти за лечение на ХЕР позитивни жени с рак на гърдата.

Информацията от министерстовто на здравеопазването бе окачествена като „невероятна” от завеждащия онкодиспансера в Хасково д-р Венко Балабанов. Досега пациентите на диспансера са се изследвали в Пловдив, като разноските са се поемали от бюджета на диспансера който е общинско дружество. Към момента 1400 жени от хасковска и кърджалийска област са диспансеризирани с диагноза рак на гърдата. Новорегистрираните пациенти за последната година са към 150 души.

На 20-ти октомври онколозите от страната ще имат национална среща в София със здравния министър където ще се уточняват тези въпроси. „Предполагам че ще става дума за безплатни китове, необходими за изследването на болестта. Ако МЗ ни дава такива няма да ми се наложи аз да плащам на пациентите” коментира д-р Балабанов, но добави че няма алтернативен варианти ако планът за само трите лаборатории влезе в сила. В такъв случай най-кратката дестинация е до София на поне 240 км от Хасково и 300 от Кърджали. Варна е на 355 км, Плевен е на над 300.

 Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини