От х:

Днес в x:

Откриха изложба с едноминутно мълчание

Абитуриентска (отляво) и сватбена рокля, показани в изложбата

С едноминутно мълчание в памет на жертвите от трагичния инцидент в Охрид започна представянето на изложбата "Модата през вековете" днес. Официалното откриване на експозицията, подредена в Регионалната библиотека "Христо Смирненски", бе отменено.

Изложбата включва над 80 материали. Сред най-атрактивните е немското списание "Ди моде" от 1892-1894 година, поръчвано от заможните хасковлии. Луксозното издание е дарено на библиотеката през 1960 година.

Модните списания, които са пристигали от Париж и Лондон в Стопанското училище в Хасково, също са представени в изложбата. С тях са се обучавали 15-те момичета от училището. Фотографиите в списанието са черно-бели. Под всеки модел обаче е записано в какъв цвят може да се изпълни поръчката.

Зад витрините са подредени брошки, ветрила, обувки, блузки и плисирана пола. В изложбата са показани и слънчеви очила, изработени през 1940 година.

Посетителите ще могат да видят и обяви на модни ателиета, публикувани във вестниците " Утринна поща", "Хасковски утринна поща", издавани през 1924-1932 година, както и в. "Стопански бюлетин" от 1941 година.

Експозицията включва и две рокли, ушити през миналия век. Фоайето на билиотеката красят сватбена рокля в цвят пепел от рози, изработена през 60-те години. Другият експонат е абитуриентска рокля от 80-те години на 20 век.

Идеята на изложбата е да покаже, че модата винаги е заемала значителна част от живота на хасковлии, кометира директорката на културното средище Тонка Койчева.

Христина Котларска

Вестникарски обяви на модните ателиета са сакнирани за представянето
Страница от сп. "Ди моде" от 1892 г.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини