От х:

Днес в x:

Областният управител Сабрутев поиска от президента Радев съдействие за пътя Асеновград-Ксанти

„Основният проблем за хората е да имат добра и достъпна инфраструктура, добри доходи, такива че да живеят нормално в нашата планина. Най-важният проблем е транспортната свързаност на гр. Смолян", каза днес  областният управител на Смолян към президента Румен Радев. "За тази свързаност е необходима сериозна намеса на държавата. Виждам във вас човекът който ще движи следващите 5-6 години минимум държавата, много разчитаме на Вас. Пътят Асеновград-Смолян-Рудозем- Ксанти е най-важното нещо, за което мисля че всички трябва да работим„, каза още Сабрутев.Той поиска съдействието на президента чрез международните му контакти за по-бързо отваряне на границата. „Надяваме се следващия програмен период да бъде завършена минимум трета лента, скоростен път, който да свързва Пловдив със Смолян и да се отворим към Гърция. Защото сами се уверихте, че дори когато не е отворена още границата, се пътува трудно. Когато се отвори за товарни автомобили трафика ще бъде вече изключително труден. Мисля, че това е основния приоритет за област Смолян“, каза Сабрутев и заяви, че е сигурен, че Радев ще бъде и следващия президент.

Сабрутев отбеляза още, че всеки един проблем поставен през трите дни на вниманието на президента, ще бъде описан подробно и ще бъде изпратен на държавния глава.

На свой ред президентът пред събралото се множество в залата на Регионалния исторически музей в Смолян, заяви че родопчани могат да разчитат на неговата морална подкрепа. Той допълни,че всеки вход на България трябва да изглежда като ГКПП – Рудозем – Ксанти, .

Прекрасен обект, направено е много, в готовност е. Така трябва да изглежда всяка входно-изходна врата на България. Да не срамуваме. Предполагам, че на други входни точки сте изпитвали това чувство – когато влизаш в България и виждаш една нелицеприятна картина, която нашия народ не заслужава. Това е пример и трябва  да раздвижим и много други входни точки с нашите съседи, защото трябва да се отворим по най-бързия начин„, каза Радев.

Президентът заяви, че е в активен диалог с премиера и с президента на Гърция и въпроса за по-бързото отваряне на пътя през ГКПП-Рудозем е поставен. „С премиера ще се виждаме другата седмица. И ще направя всичко възможно, обещавам ви, гръцката страна и тя да изпълни своите ангажименти. И поне от тази точка да отпушим обмена на хора и стоки, виждам наистина много добра перспектива“, каза Радев.

Държавният глава сподели в словото си, че е под въздействието на срещите си с родопчани – открити, честни, трудолюбиви хора, стъпили здраво на земята, но извисени. "

Комуникациите са изключително важни за този край, но не само транспортната, бих добавил дигиталната комуникация, това е бъдещето. Енергийната свързаност е изключително важна за тези производства и инициативи, които се разгръщат тук. Удобният достъп до надеждна, евтина енергия също е важен. Да не изключваме, аз съм убеден, технологиите, които ще ни позволяват съвсем друг транспорт. След 20 години тук ще има въздушен транспорт, евтин и удобен. И ние трябва да гледаме напред, защото най-ценния фактор от тук нататък това ще бъде времето. Не е без значение, когато искаме да привлечем чужди сериозни инвеститори. Да пътуваш поне три часа от Пловдив до Рудозем, това е голяма загуба на най-ценен ресурс, на фактора време. Трябва да мислим по-смело и отсега да създаваме такива предпоставки. Така че ако този край се насити с комуникационни връзки от различен тип, аз виждам наистина бурно развитие, защото пък имате тази легендарна планина, води, въздух, свежест и космическа песен, духовна връзка с Космоса“, каза Радев.

В срещата участваха кметове на общини, интелектуалци, общественици и представители на бизнеса от региона, както и представители на ИТН начело с Мика Зайкова.

Президентът разгледа експозициите и сам удари чановете от внушителната сбирка на музея. Преди това той присъства на литургия в храм „Св. Висарион Смоленски“, където се срещна с основните ктитори – Тодор и Здравка Баткови.

За изографисването на над 3 000 кв. м във втория по големина храм в страната са нужни около 4 млн. лв., които ще се събират с дарителска кампания, съобщи Батков. Той заяви, че храма в Смолян е кауза на живота на семейството му, започнала от 2000 г. Баткови са в основата на дарителски кампании и на още много други храмове в региона. Заради повишените цени на материалите семейството няма да може само да поеме финансирането на изографисването. А заради бума на строителство на храмове в Русия не може да се осъществи първоначалния план да се привлекат зографи от там, както бе първоначалния план.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини